info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer Gärahovs Bygg – som bygger åt Byggnads

Gärahovs Bygg ville slippa göra en arbetsplatsanmälan genom att räkna varje hus på bygget som en enskild arbetsplats. Orimligt, menar Byggnads som nu stämmer i AD. Beställare av husen är Riksbyggen, där Byggnads är största ägare.

I Jönköping växer just nu den helt nya stadsdelen Munksjöstaden fram. I etapp 1, där Gärahovs Bygg är huvudentreprenör, ska förutom kontor och affärslokaler också 550 lägenheter byggas.
Arbetet påbörjades i årsskiftet 2014/2015, men någon arbetsplatsanmälan lämnades aldrig in till Byggnads Småland-Blekinge. Enligt Byggavtalet ska arbetsgivaren alltid anmäla en ny arbetsplats om antalet arbetstimmar beräknas bli högre än 900.
– Det som är så speciellt med byggbranschen är att vi inte har fasta arbetsplatser och för att utföra avtalsbevakning måste vi veta att arbetsplatserna finns. Om de inte anmäls så vet vi ju inte, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads.

LÄS MER: Facket portat – Riksbyggen beställare

Läs också Faror och kaos hos Riksbyggen – bakläxa för fackets föredöme

När facket kallade till möte om den uteblivna anmälan visade det sig att Gärahovs Bygg gjorde en egen tolkning av begreppet.
Byggföretaget menade att varje byggnad skulle ses som en enskild arbetsplats. Det antal timmar företagets anställda skulle arbeta i varje huskropp var mindre än 900, resten av jobbet skulle göras av underentreprenörer, och därför behövdes ingen anmälan lämnas in.
Lokala och centrala förhandlingar slutade i oenighet och Byggnads har nu stämt Gärahovs Bygg och Sveriges Byggindustrier i Arbetsdomstolen (AD). Kravet är 100 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Såvitt Anneli Ohlsson-Anderbjörk känner till är det första gången frågan prövas.
– Frågan om arbetsplatsbegreppet har varit uppe många gånger men man har alltid löst det i förhandlingar. Den här gången gjorde vi inte det och då får AD avgöra, säger hon.

LÄS MER: Därför bygger Byggnads igen

Byggnads menar att hela etapp 1 är organiserad som en och samma arbetsplats. Det finns bara en förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket, en enda etablering och en gemensam inhägnad runt hela etappen. Och när det kommer till själva byggandet har samma kran lyft material till de olika husen.
– Gipslaget i huskropp A går vidare och gipsar i Huskropp B. Man behandlar det fysiskt som en arbetsplats. Det finns en personalliggare, en Bas-U, en platsorganisation, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.
Gärahovs Bygg och Sveriges Byggindustrier (BI) gör en annan tolkning, men BI:s avtalskoordinator Hans Arvidsson vill inte gå in på detaljer.
– Vi ser varje beställning som en arbetsplats. Men vi brukar aldrig uttala oss i media om rättsliga frågor. Den här saken ska ju pröva i AD nu och jag vill inte göra några kommentarer mer än att det handlar om arbetsplatsbegreppet i Byggavtalets mening, säger han.

LÄS MER: Riksbyggen bygger utan avtal

Byggnads är inte bara part i målet utan även, indirekt, beställare. Riksbyggen, där förbundet är största ägare, har köpt tio hus i etapp 1. Kommunal har köpt tre.
Det är inte heller första gången det stormar kring bygget av Munksjöstaden. För ett knappt år sedan kallade Byggnads Småland-Blekinge till förhandling om föreningsrättskränkning. Enligt facket hade Gärahovs Bygg då nekat regionens ombudsmän att komma in på bygget.
– Vi hade anmält en vecka innan att vi skulle göra ett arbetsplatsbesök men företaget nekade, som vi ser det, att släppa in oss. De hävdar att vi inte har någon generell rätt att besöka arbetsplatsen om vi inte är överens om tid och plats, sade ombudsmannen Stefan Stavander då.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer Gärahovs Bygg – som bygger åt Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig