info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riskerar att förlora 60 000 kronor

25-30 bygg- och anläggningsarbetare som sagts upp från PNB Entreprenad riskerar att förlora nära 60 000 kronor i ersättning. Konkursförvaltaren och facken är oeniga om vilka regler som ska gälla.

PNB Entreprenad gick i konkurs i februari i år och 550 anställda stod utan jobb. De flesta som var anställda på företaget har rätt till en statlig lönegaranti. Men de som är berättigade till mest, däribland många trotjänare, riskerar att förlora nära 60 000 kronor. Avgörande är hur reglerna tolkas.

Från årsskiftet infördes nya regler i den statliga lönegarantin. Då höjdes maxbeloppet från 100 000 kronor till 157 200 kronor. Konkursförvaltaren har valt en tolkning som innebär att byggnadsarbetarna får det lägre beloppet, vilket har fått flera fackförbund att protestera. Det avgörande är vid vilken tidpunkt den konkursansökan lämnades in, som satte bolaget i konkurs.

I december förra året lämnade banken in en konkursansökan. Men det var först under 2004 som företaget lämnade in sin ansökan om konkurs.
Byggnads advokat Sven Erfors anser att byggnadsarbetarna ha rätt till den högsta ersättningen.
– Det fanns två konkursbeslut. Det första grundade sig på företagets ansökan och det bekräftades genom ett nytt konkursbeslut grundat på bankens ansökan. Därför bör de senare reglerna gälla, säger han.
Sven Erfors har överklagat konkursförvaltarens beslut genom att stämma staten i 25-30 enskilda fall. Han driver fallen för Byggnads räkning åt byggnadsarbetarna.
Också fackförbunden Ledarna och Seko har gjort på samma sätt i ett flertal fall. Eftersom det är så många fall har tingsrätten i Malmö beslutat att man ska driva ett pilotmål och de andra får under tiden vara vilande.

Ersättningen i den statliga lönegarantin ska täcka innestående lön och semesterersättning, samt lön och semesterersättning under uppsägningstiden. De som hamnar på de högsta beloppen är ofta trotjänare som arbetat länge i företagen.
Efter konkursen i PNB har de flesta bygg- och anläggningsarbetarna fått nya jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riskerar att förlora 60 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig