info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för ras på bygge i Spånga: "La skyddsstopp på samtliga ställningar"

Farliga ställningar och fallskyddsutrustning som användes på ett farligt sätt. Bygget av studentbostäder i Spånga har haft stora problem med faror under året.

Byggandet av studentbostäder i Spånga utanför Stockholm har kantats av ständiga brister i fallskyddet.
– När jag kom dit senast la jag skyddsstopp på samtliga ställningar. Det fanns ställningar på 25–30 meter som inte var ordentligt förankrade. Det var risk för ras och att byggnadsarbetare skulle skada sig allvarligt, säger Byggnads regionala skyddsombud Krister Wicander.
Han och andra ombudsmän har varit på plats minst ett tiotal gånger, lagt skyddsstopp och påpekat allvarliga fel.

”Det fanns ställningar på 25–30 meter som inte var ordentligt förankrade”, säger Byggnads regionala skyddsombud Krister Wicander om bygget i Spånga.

Också Arbetsmiljöverket har gjort flera besök. Senast i november då runt 100 arbetare fördelade på ett sjuttiotal bolag arbetade där.
– Det var sämre än tidigare, med väldigt mycket arbete utan ordentliga fallskydd. Många av dem som hade selar använde dem fel, linan var så lång att man kunde slå ihjäl sig vid ett fall, säger arbetsmiljöinspektör Mattias Hellberg.

Tiotal krav ”Kunde slå ihjäl sig”

Han ställde ett tiotal krav. Byggnads och Arbetsmiljöverket vittnar om en arbetsplats med oreda, svårigheter med kommunikation och stora problem med personalutrymmen. Det har varit stökigt och skitigt och saknats varmvatten i vissa av bodarna.

Åtgärdat

Mälarvikens Tak och Bygg har huvudansvaret för arbetsmiljön på bygget. Arbetsmiljöverket har efter besöket fått svar från företaget att man åtgärdat brister och risker. Lennart Bergsten,projektansvarig vid företaget, svarar i mail till Byggnadsarbetaren att bodar kompletterats enligt synpunkter. Honom veterligen har inget inrapporterats om fallrisk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för ras på bygge i Spånga: "La skyddsstopp på samtliga ställningar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig