info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för lång lönetvist på NCC

Det finns i nuläget inte någon lösning på den allt mer infekterade lönekonflikten mellan Byggnads och NCC i Byggnads region Väst. Lönebråket kan bli en bricka i avtalsförhandlingarna nästa år.

Konflikten omfattar omkring tjugo av NCC byggarbetsplatser i Byggnads region Väst. Arbetsplatserna ligger utspridda över stora delar av regionen. Förhandlingsläget ser lite olika ut på respektive arbetsplats. På en del byggen har förhandlingarna strandat lokalt, på en del centralt och på vissa är det för tillfället paus i förhandlingarna.
– Just nu händer det inget. Vi får se framöver, vad som händer nästa vecka, säger Conny Johansson, löneansvarig, Byggnads region Väst.
För de byggnadsarbetare som halkat ner på stupstocken gäller en timlön på mellan 165 och 169 kronor i timmen beroende på var i regionen byggarbetsplatsen ligger.

Frustration i bodarna

Irritationen och ilskan börjar nu att växa bland byggnadsarbetarna i NCC byggbodar i regionen över att lönebråket drar ut på tiden. Conny Johansson kan inte ge något tydligt besked om när han tror att konflikten är över.
– Det kan handla om en vecka, men det kan även ta två år. Lönekonflikten i Östergötland pågick i tre år.
Även Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, är rädd för att bråket kan bli långvarigt.
– I värsta fall kan det bli ett låst läge för en del byggarbetsplatser under hela byggtiden, säger Torbjörn Hagelin och fortsätter:
– Vi har en avtalsrörelse nästa år. Det är mycket möjligt att den här konflikten är starten på nästa års avtalsrörelse.

”Hoppas Byggnads vill se en lösning”

Från NCC sida vill man knappt säga någonting under pågående diskussioner.
– Vi har för avsikt att hitta en lösning på konflikten och jag hoppas att det även är Byggnads mål, säger Johan Gillberg, förhandlingschef på NCC.
Han vill inte lämna några kommentarer om vilken lösning NCC vill ha på konflikten eller hur utdragen den kan bli.
– Jag har ingen aning om hur lång den blir. Jag förstår att det finns ett stort nyhetsvärde i detta, men vi kommer inte säga något mer så länge vi förhandlar.

Makten över lönen

Konflikten mellan NCC och Byggnads bottnar enligt facket i makten över lönebildningen. Byggnads vill ha en löneform där de har insyn och kan påverka lönesystemet. Med andra ord någon form av ackordsslön där de faktorer som påverkar lönen är mätbara utifrån prestation. Enligt Byggnads så vill NCC införa ett lönesystem som i grunden är en individuell månadslön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för lång lönetvist på NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig