info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rev asbest oskyddade

Byggnadsarbetare jobbade helt oskyddade med asbest, när Byggnads ombudsman kom till platsen och avbröt jobbet. Nu utreds det inträffade av Arbetsmiljöverket.

Det var i slutet av september som ombudsmannen Robert Nilsson vid Byggnads Syd fick ett larm och åkte ut till en fastighet i Perstorp. Han berättar att tre personer arbetade med att riva fasadplattor med eternit, som innehåller asbest på en fastighet. När han kom till platsen avvek arbetarna därifrån. Vad som sedan hänt med dem vet inte Byggnads.
-Det var utländska arbetare. De hade inget skydd, ingen utbildning, ingenting alls. De utsattes för livsfara, men hade ingen kunskap om asbest och dess faror, säger Robert Nilsson.

Jobbet stoppades

Han kontaktade deras arbetsgivare och Arbetsmiljöverket. Arbetet avbröts och en saneringsfirma togs in för att göra jobbet klart. Eftersom asbest är mycket farligt och bland annat kan ge de allvarliga cancersjukdomarna lungcancer och mesoteliom, omges arbetet med mycket hårda regler. Material som innehåller detta får bara rivas av arbetare med speciell utbildning, det krävs en omfattande skyddsutrustning och företaget måste ha ett speciellt tillstånd för att få riva. Dessutom finns rigorösa bestämmelser för hur asbest ska tas om hand. Men inte heller det uppfylldes i det här fallet.
-Trasiga plattor låg slängda på marken och där gick både byggnadsarbetare och hyresgäster omkring. Ytterligare personer kan ha exponerats, säger Robert Nilsson.

Fönsterbyten

Byggnadsarbetarna utsattes för asbest i samband med fönsterbyten och fasadrenovering. Eternitplattorna satt i anslutning till fönstren. Arbetsmiljöverket utreder nu det inträffade.
Arbetarna hade tidigare arbetat med fönsterbyten på tre fastigheter och Byggnads Robert Nilsson befarar att byggnadsarbetarna också där blivit lika utsatta.

Beklagar exponeringen
Detta tillbakavisas dock av Peter Svensson, ägare till Ragnvalla Bygg, som är ansvarig för arbetena.
– På den sista fastigheten var vi tvungna att riva eternitplattor, för att få in de nya fönstren. På de andra fastigheterna har vi satt dit plåt över eternitskivorna, säger han.
Han har delvis avvikande uppgifter mot facket om vilka som var på plats och rev. Han beklagar att arbetarna utsattes för asbest.
-Jag var sjukskriven och visste inte om att det var asbest och att de var och rev i det. Jag tror de hann riva på ett par, tre ställen innan jobbet stoppades. Hade jag vetat detta hade jag tagit dit en saneringsfirma direkt, säger han.

Företag som river asbest utan att ha tillstånd riskerar en sanktionsavgift på 50 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rev asbest oskyddade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig