info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Reparbetaren: "Upplevelse jobba på hög höjd"

Johnni Lindkvist, industriell reparbetare, arbetar på 90 meters höjd med att montera ihop Gröna Lunds nya åkattraktion Ikaros, som kommer att invigas senare i vår.

Hur går jobbet?
Ja, det går bra, men det är alltid en utmaning att göra stora jobb med hjälp av kran. Vi har haft lite problem med vädret. Det har blåst rätt mycket de senaste dagarna och då stoppas jobbet av kranen som sätter begränsningarna.

Du vet hur illa det gick för Ikaros i den grekiska mytologin? Är det så lämpligt att bygga en attraktion med namnet Ikaros?
Haha, jag vet inte vad Gröna Lund tänkte det de beslutade om namnet på sin nya åkattraktion. Men det är en intressant historia, historien om Ikaros. Det är en form av högmodsberättelse.

Ikararos pappa tillverkade ju vingar av vax och pappan varnar sonen för att flyga nära solen men sonen lyssnar inte, vingarna smälter och Ikaros störtar ner i havet… kommer du själv att åka med Ikaros i sommar?

Faktum är att jag en riktig chickenshit när det kommer till åkattraktioner, karuseller och berg- och dalbanor. Jag vet inte var det kommer ifrån, men jag har aldrig gillat grejen med tivoli.

Är det för att du blir illamående när du åker karuseller?

Nej så är det inte. Jag vet faktiskt inte varför. Men ända sedan jag var barn har jag ogillat det.

Men du gillar uppenbarligen att jobba på hög höjd?

Ja, det här jobbet är en upplevelse samtidigt som det är ett jobb. Så länge man inte behöver sitta inlåst på ett kontor är jag nöjd.

Du var uppe på 90 meter och monterade. Är det ert högsta jobb i firman?
Nej i höstas hade vi ett stort underhållsjobb i Kaknästornet och Kaknäs är 155 meter högt. Vi bytte också vajrar till gondolen som går upp på Globen som mäter 86 meter. Det finns en hel del höga byggnader i Stockholm.

Din bransch växer, eller hur?
Ja, fastighetsägare har upptäckt att det är en kostnadsbesparing att anlita ett gäng reparbetare som gör underhållsarbete på höga höjder, jämfört med att bygga ställning ända upp. Det är en ny nisch i byggbranschen som växer fram.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Reparbetaren: "Upplevelse jobba på hög höjd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig