info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen och V vill beskatta utländsk hyrpersonal

Skärp skatten för utländska företag som hyr ut arbetskraft till bland annat byggbranschen. Det föreslår regeringen och Vänsterpartiet.

Foto: Colourbox/Riksdagen

Utländska företag som hyr ut exempelvis byggnadsarbetare för en kortare tid, max ett halvår, behöver idag inte betala in skatt för personalen i Sverige. Nu ska de tvingas skatta från första dagen ett arbete sätter igång här, uppger Sveriges Radio.

Förslaget kommer efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Läs också Stor ökning av utländska gästarbetare

– Man tar bort ett undantag som har funnits och som har varit ett slags kryphål, kan man säga, som har kunnat utnyttjas för att inte behöva betala rimlig skatt i Sverige, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati till Sveriges Radio.

Dagens situation har lett till en konkurrensnackdel för svenska företag, menar regeringen och Vänsterpartiet. Idag slipper utstationerade som jobbar som mest 183 dagar på ett år skatta i Sverige, förutsatt att det utländska bolaget saknar fast driftställe i Sverige. Med de nya reglerna blir det bättre ordning i byggbranschen och en rimligare konkurrenssituation, menar Ali Esbati.

Förslaget beräknas ge 600 miljoner i skatteintäkter och ska gälla från den 1 januari 2019, om det går igenom i riksdagen i höst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen och V vill beskatta utländsk hyrpersonal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig