info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Regeringen utreder ett helt nytt system”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommenterar fallgroparna i SGI-reglerna.

Pentti Lundberg blev av med sin sjukpenninggrundande inkomst på grund av tre dagars ledighet. Ska regelverket vara så strikt att folk blir utkastade från hela den svenska socialförsäkringen på grund av en sådan miss?
– Nuvarande system har lappats och lagats under lång tid och är inte heltäckande, det har blivit en snårskog av regler och om den enskilda inte är insatt, kan man råka ut för att förlora sin SGI.
Därför utreder regeringen ett helt nytt system som vi kallar EGI, ersättningsgrundande inkomst, som kommer att ge ett bättre skydd för dem som har tillfälliga anställningar eftersom det bygger på de inkomster den enskilda redan har tjänat in.
Både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har själva för länge sedan uppmärksammat regeringen på konsekvenserna av det strikta regelverket och båda myndigheterna vill att reglerna ändras. Varför har detta inte gjorts tidigare?

– Den förra regeringen tillsatte en stor parlamentarisk socialförsäkringsutredning som jobbade i fyra år. De förslag som utredningen kom med, var ofärdiga förslag, och därför måste vi jobba vidare med detta för att det ska bli ett heltäckande och bra system. Problemen är större än bara SGI-skyddet. Stora grupper, särskilt unga människor, kommer inte ens in i socialförsäkringssystemet.
När kommer det nya socialförsäkringssystemet att presenteras?

– Under mandatperioden kommer förslagen att presenteras. Eftersom det är ett stort och komplicerat område, så måste vi göra detta på ett bra sätt och det tar tid.
Men vad tänker ni göra för dem som redan drabbats?

– Vi har den situation vi har. Jag delar bilden av att det är ett allvarligt läge. Men vi har en utredning på gång och vi tänker inte lappa och laga nuvarande system. Att hitta på något tillfälligt, som går snabbare, det kommer vi inte att göra. Vi vill få en långsiktigt hållbar lösning.

Läs mer:
-SGI – ett kritiserat system
-Så gör du för att behålla försäkringarna

-Pentti blev felinformerad och nollad/avstängd från försäkringen
Vill du läsa fler liknande artiklar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Regeringen utreder ett helt nytt system”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig