info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen flaggar för billigare a-kassa

Regeringen är beredd att sänka a-kasseavgifterna för vissa fackförbund. För Byggnads del kan det handla om 70 kronor per månad. Men det kräver eftergifter från LO.

På Moderaternas framtidsdagar i helgen öppnade finansminister Anders Borg för en förändring av de så kallade differentierade avgifterna för a-kassorna som infördes efter valsegern 2006. De har inneburit att a-kassor med hög arbetslöshet har varit tvungna att ta ut en högre månadsavgift än andra. I dag kan det skilja hundratals kronor mellan olika a-kassor.
– Vi är beredda att pröva att avskaffa den om ekonomin så tillåter – om det är så att vi i inhemsk tjänstesektor ser betydande framsteg i de förhandlingar som nu pågår, säger Anders Borg till DN.

70 kronor mindre per månad

Förslaget, som trots fackens påtryckningar inte kommer att bli verklighet förrän tidigast valåret 2014, innebär att avgiften till Byggnads a-kassa skulle sänkas med 70 kronor per månad. Den nya avgiften skulle då bli 125 kronor i månaden.
Men för att regeringen ska gå med på sänkningen krävs det att LO accepterar förslaget om en jobbpakt för att komma åt arbetslösheten bland unga. Pakten innefattar bland annat yrkesintroduktion för unga anställda, i upp till två år ska de kunna få utbildning på arbetstid. Samtidigt sänks lönen med 25 procent. Men de orden vill inte LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ta i sin mun.
– Det är inte sänkt lön, per timme får man lika mycket, men om man går ner i arbetstid 25 procent tycker vi det är okej att man också går ner i lön för att man ska få fäste, säger han till SVT.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen flaggar för billigare a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig