info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Razzior mot nio byggarbetsplatser

Flera fallrisker, 20 personer som arbetade utan arbetstillstånd och ekonomisk brottslighet. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket genomförde razzior på nio byggarbetsplatser.

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket gjorde oanmälda besök på nio utvalda byggarbetsplatser i förra veckan. Totalt utfördes kontroller på 32 företag med underentreprenörer på arbetsplatser i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.
Kontrollerna ingår i en större Europol-ledd aktion som handlar om arbetskraftsexploatering, där 24 europeiska länder deltog.
Insatserna sker inom det arbete mot osund konkurrens som Arbetsmiljöverket driver och där en rad myndigheter samarbetar. De prioriterade områdena är jord- och skogsbruk, byggbranschen, transport, hotell- och restaurang. Syftet är att komma åt oseriösa arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna.

Läs mer: Razzia mot bygge – nio personer togs i förvar

Samverkar med olika myndigheter

– Det är inte ok att konkurrera med oschyssta villkor, så att människor riskerar att fara illa eller att dö Styrkan är att vi samverkar med olika myndigheter, säger Patrik Hemmingsson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för inspektion inom osund konkurrens på Arbetsmiljöverket.
Kontrollerna under förra veckan ledde bland annat till fem förbud på grund av allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis fallrisker, en saxlift som inte var besiktigad och en bordsåg som saknade klyvkniv och skyddskåpa. Dessutom dömdes 11 sanktionsavgifter ut som gäller bristande fallskydd.
Kontrollerna har också lett till en förundersökning om ekonomisk brottslighet och 15 påbörjade ärenden om brister i bestämmelser runt personalliggare.

”Exploatering av arbetskraften”

Under kontrollerna omhändertogs 23 personer. 20 av dessa hade inte tillstånd att arbeta i Sverige, med stöd av utlänningslagen. De kommer från länder utanför EU, exempelvis från Moldavien och Makedonien. Polisens uppgift är att ingripa om det förekommer människohandelsbrott och exploatering av arbetskraften.
– Vi tittar på exploatering av arbetskraften. När man kontrollerar en sådan här arbetsplats så kommer det ofta fram att personerna inte har ett giltigt tillstånd att arbeta i Sverige, oftast handlar det om länder utanför EU, säger Per Englund, ansvarig för människohandelsinriktning på Noa, Nationella operativa avdelningen.
– För mig som tittar på människohandel är det en indikator på att det inte står rätt till, och att det kan vara en form av arbetskraftsexploatering. En person som inte har den rätta behörigheten befinner sig ju i arbetsgivarens våld, säger Per Englund.
Gränspolisen och Migrationsverket kommer nu att tillsammans utreda vad som ska hända med personerna som omhändertogs av polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Razzior mot nio byggarbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig