info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Rätt att sparka montör för stöld

Det var fel av vvs-montören att ta hem skrot från jobbet. Därför var det rätt att han blev avskedad. Det framkommer i en dom från Arbetsdomstolen (AD).

Det var i våras som Byggnads stämde vvs-bolaget Caverion för att de sparkat en vvs-montör utan saklig grund. Bakgrunden ser ut så här: vvs-montören jobbade mycket med att byta ut gamla rör på ett stort pappersbruk, en arbetsuppgift han haft till och från i många år. Vid ett tillfälle tog mannen hem två pallar gamla rör till den egna gården för att bygga en brunn för djurens avföring. När den lokale chefen fick vetskap om detta åkte han hem till vvs-montören och förklarade att det inte var tillåtet att ta hem rören. Tillsammans fraktade de då tillbaka rören till arbetsplatsen. Två veckor senare blev vvs-montören avskedad. Värdet på skrotet varierar beroende på vem som svarar. Arbetsgivaren hävdar att skrotet var rostfritt och med ett värde på 7 140 kronor. Till det kommer värdet på pallarna på 720 kronor. Montören menar att värdet ligger betydligt lägre, att det handlade om max 150 kilo vanligt metallskrot och att det inte var rostfritt.

”Värdet på rören inte obetydligt”

Nu har domen från AD kommit och enligt den var det rätt att ge mannen sparken. Vvs-montörens agerade är enligt domstolen helt oförsvarligt. AD menar att värdet på skrotet inte är obetydligt och att det faktum att mannen lämnade tillbaka rören inte spelar någon roll. Rätten konstaterar i domen att arbetstagare inte får ta egendom som tillhör arbetsgivaren utan tillåtelse från egendomens ägare.
Byggnads krävde i stämningen ett skadestånd på 180 000 kronor, men nu blir de istället skyldiga att ersätta Caverion och Vvs-företagen för rättegångskostnader på 200 000 kronor.

arrow_forward Senaste nytt