info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rasolyckan kan tas upp i HD

Broraset vid Älandsfjärden som ledde till två byggnadsarbetares död är ett steg närmare Högsta Domstolen. Riksåklagaren ska nu besluta om hovrättens dom ska överklagas.

Nyligen friades tre personer som tidigare dömts för arbetsmiljöbrott i samband med att två byggnadsarbetare omkom och tre skadades när en gjutform rasade vid Älandsfjärden utanför Härnösand för fyra år sedan. Motiveringen var att det finns flera teorier om vad som utlöste raset av bron. Hovrätten kan därför inte vara helt säkra på vem som har ansvaret för olyckan.

Kammaråklagare Christer B Jarlås höll inte med hovrätten. Enligt honom berodde det på en serie brister hos Skanska och underentreprenörerna. I stället för att försöka se sambandet mellan en enskild brist och raset bör man se till helheten, anser han. Alla tre har därför ett ansvar. Risken blir annars att man inte vågar ta olyckor till åtal i framtiden för att man inte kan säga vilken exakt brist som var orsaken, menar Christer B Jarlås.

Han får nu medhåll av chefsåklagaren Mats Palm vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som nu begärt att Riksåklagaren ska överklaga domen till Högsta Domstolen.
− Vi kommer att ta ställning till det här senast den 24 juli, säger Lars Persson, chefsåklagare vid Riksåklagaren.

Det sista steget är dock Högsta Domstolen.
− Även om Riksåklagaren överklagar är det inte säkert att Högsta Domstolen tar upp det, säger Lars Persson.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rasolyckan kan tas upp i HD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig