info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Positivt regeringsmöte om flygpendling

Det blir förmodligen någon form av pendlingsbidrag till arbetslösa byggjobbare.

Det stod klart efter det möte som Byggnads och Byggentreprenörerna hade med företrädare från näringsdepartementet idag på morgonen.
-Jag är nöjd. De var positiva till vårt förslag, säger Hans Tilly, Byggnads andre förbundsordförande.
Byggnads och Byggentreprenörerna har, efter flera turer i höstas, formulerat ett nytt förslag som innebär att pendlingsbidrag enbart erbjuds de byggnadsarbetare som bor i de fyra norrlandslänen.
-De som bor så långt från storstäderna att de normalt inte pendlar ska omfattas av stödet, säger Hans Tilly.
Denna avgränsning föll näringsdepartementet i smaken, och nu ska Ams utreda detaljerna; vilken grupp som ska få pendlingsstödet och vad det kan komma att kosta.
Byggnads räknar med att cirka 400 personer kommer att nappa på erbjudandet, under en tvåårsperiod.
Idag finns det cirka 3 800 arbetslösa byggnadsarbetare i de fyra norrlandslänen. I snitt 28 procent av byggnadsarbetarna går utan jobb där.
-Jag är mycket glad över att pendlingsstödet nu ser ut att bli verklighet. Här finns det många som är beredda att flygpendla, säger Christer Johansson, ordförande i Byggnads, Kalix.
I hans avdelning pendlar många byggnadsarbetare till Norge, som mest var det cirka 70 personer som tog bilen över gränsen för att få jobb. Nu är det något färre.
-Bilresorna tar 6-7 timmar. Förbindelserna är dåliga. Flygpendling till Stockholm kommer att locka fler. Då slipper vi dessutom krånglet med olika regelverk, säger Christer Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Positivt regeringsmöte om flygpendling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig