info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Positiva förhandlingar om nytt maskinavtal

Dagen före midsommarafton hölls förhandlingar om ett nytt maskinentreprenadsavtal. Diskussionerna gick bra och ett utkast till ett nytt kollektivavtal ska nu dras för Byggnads stora förhandlingsdelegation.

Maskinentreprenörerna och Byggnads träffades den 22 juni då de återupptog avtalsförhandlingarna efter två veckors paus. Orsaken till uppehållet var att parterna var oeniga om hur mycket en maskinförare egentligen tjänar. Facket använde de två veckorna till att göra en kartläggning bland tusentals maskinförare där de dels tog reda på hur mycket de har i tidlön och om de har andra typer av ersättningar eller bonusar.
– När vi började prata igen så gick det förvånansvärt bra. Det var konstruktiva förhandlingar och vi har nu ett utkast till ett nytt avtal, säger Roger Johansson, chef på Byggnads förhandlingsenhet. Han fortsätter:
– Vi hade med oss vår fakta från våra maskinförare och som det känns nu så är vi i mål. Men ingenting är klart förrän det är klart.

Kan bli påskrivet och klart 14 juli

Förslaget till ett nytt avtal ska nu presenteras för Byggnads stora delegation den 12 juli. Förhoppningen är att den stora delegationen ger tummen upp och att avtalet blir klart den veckan.
– Jag skulle gissa att signeringen av avtalet blir på fredagen den 14 juli, säger Roger Johansson.


Du läser: Positiva förhandlingar om nytt maskinavtal