info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Politikerna bär ansvaret"

Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet, säger att internationell konkurrens bidragit till att snickarnas löner halkat efter. Han lägger ansvaret på politiker och oseriösa arbetsgivare.

Varför halkar snickarna efter när det gäller lönen?
– Vi har gått från nationell konkurrens till en internationell konkurrens. Det har i förlängningen påverkat flera andra faktorer som tillsammans satt press på löneutvecklingen. Bland annat har vi fått långa UE-kedjor där mellanhänder ska sko sig, vilket ger mindre pengar till dem som utför arbetet. I grunden handlar det om att arbetsgivarna vill sänka priset på arbete.

LÄS MER Snickarnas lön halkar efter

Vem bär ansvaret?
– Det gör politiker via beslut som i till exempel lex Lavalfrågan. Något som lett till lägre priser på arbete i Europa. Arbetsgivare som är oseriösa som dumpar löner och håller på med ekonomisk brottslighet.
Vad har facket för ansvar?
– Vi har ett ansvar. Ett misstag var nog att börja ge bort vissa delar av ackordsjobben som inte var så gynnsamma till andra. Det öppnade upp lite och det har lett till att det vuxit fram undergrupper till flera yrken som tar jobb för en lite lägre peng.

LÄS MER BI: ”Det krävs mer specialisering”

Varför är inte prislistan stupstocken på Byggavtalet?
– Det finns både fördelar och nackdelar med det. I vissa fall går det att nå bättre uppgörelser än vad listan ger. Men jag vet att det är många ute i landet som vill ha prislistan som stupstock och det är möjligt att vi hamnar där igen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Politikerna bär ansvaret"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig