info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisen utreder Tobias olycka igen

Polisen återupptar förundersökningen efter olyckan där snickaren Tobias Egeborn skadades svårt. Det är ett resultat av Byggnadsarbetarens granskning.

Byggnadsarbetaren berättade i nr 7/2014 om snickaren Tobias Egeborn och hur han skadades för livet i en byggolycka i augusti 2013. Han fick bland annat flera kotor krossade då ett byggelement föll ner över honom. Samtidigt var lyftdonet som lyfte elementet hemmagjort och inte kontrollerat och CE-märkt, vilket är förbjudet. Men Arbetsmiljöverket kom aldrig till platsen för att utreda olyckan och polisen lade ner förundersökningen. De visste inte hur allvarliga skador Tobias hade.
Men nu ska polisen utreda ansvarsfrågan.
-Vi har nu tagit upp ärendet igen och utreder det. Det vi ska göra är att se om det är något brott begånget, om det förekommit någon oaktsamhet som är straffbar, säger utredaren Tommy Johannesson, vid polisen i Södra Älvsborg.

Kommer att förhöras

Att ärendet åter öppnats efter att tidigare ha blivit nedlagt, beror framförallt på att Tobias hade allvarligare skador än polisen insett. Det förstod utredaren i samband med Byggnadsarbetarens granskning av olyckan och då han fick en första kontakt med Tobias.
-Från början fick vi uppfattningen att han var ringa skadad, men han hade ju en ganska svår skada och hade fått bestående men, säger Tommy Johannesson.
Tobias har aldrig blivit förhörd av polisen tidigare, men det kommer han att bli nu. Sjukjournaler ska också begäras in. Därefter är tanken att polisen ska lämna över sin utredning till åklagare för en bedömning av om man ska gå vidare med förundersökningen. Vill åklagaren det, väntar en mer omfattande utredning av olyckan. Det kan bli aktuellt med förhör med olika ansvariga.

Kan ta tid

Det var Tommy Johannesson som utredde även förra gången och som fattade beslutet att lägga ner utredningen.
-Det byggde framförallt på den avrapportering som var gjord av polisen på plats, säger han.
Han tycker själv idag att beslutet inte var bra.
-Jag gjorde den bedömningen då och med facit i hand så blev inte den så bra. Men å andra sidan kan man ta upp saker och ting igen och det gör ingen skillnad i slutändan.
Det påverkar inte utredningen?
-Det som har hänt har hänt och de fakta som finns de finns. Och utifrån dem så jobbar vi, säger han.
Enligt Tommy Johannesson är det oklart när utredningen kommer att vara klar. Detta är ett av flera arbetsmiljöärenden som utreds i regionen.

”Jättebra det blir en fortsättning”

Tobias är glad över att frågan utreds vidare.
-Det är jättebra att det blir en fortsättning. Jag hoppas att Peabs ansvar blir utrett i en rättegång och att företaget får ta sitt ansvar. För jag tycker att företaget har gjort allvarliga fel utan att någon gått till botten med ansvarsfrågan, säger han.

Arbetsmiljöverket lade ner

Men han är fortfarande besviken över att Arbetsmiljöverket lade ner sin utredning utan att kontakta honom. De begärde bara in en utredning från arbetsgivaren och sedan lades ärendet l ner.
Polisen och Arbetsmiljöverket tar del av varandras bedömningar.
Hade du fått veta tidigare, till exempel av Arbetsmiljöverket, hur illa skadad Tobias var, då hade du gått vidare med ärendet?
-Ja, det är naturligtvis så. Sedan kan man ju säga att man inte alltid kan skylla på andra, säger Tommy Johannesson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisen utreder Tobias olycka igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig