info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisanmäler sin arbetsgivare

Ungerska byggnadsarbetare har polisanmält sin arbetsgivare efter att ha lurats på lönen. Enligt arbetarna har de blivit lovade 12 000 i månaden, men fick bara 4-5000.

Det var i torsdags i förra veckan som arbetarna lämnade in sin anmälan till polismyndigheten i Värmland, med hjälp av en svensk familj, som engagerat sig i gästarbetarna.
Enligt Munkforsbon Bertil Elfving som undertecknat anmälan, erbjuder företagaren i Värmland byggjobb på Internet. Lönen som erbjuds är 12 000 kronor, efter avdrag för boende. Arbetet sker mellan sex på morgonen och sju på kvällen, sex dagar i sträck.
Bertil Elfving har tagit emot arbetarna i sin bostad efter att det uppstått bråk om lönen mellan arbetarna och företagaren.

Lönen styrs av hur hårt de jobbar

Arbetsgivaren, som intervjuats av Värmlands Folkblad, medger att arbetarna får en lön långt under avtalsenliga löner i Sverige.
Han säger att byggnadsarbetarna får 7 500 kronor i månaden, bara i de fall arbetarna inte jobbar bra. Jobbar de ”riktigt hårt” kan de tjäna upp till 13 000 efter att boendekostnaden dragits av. Det är en form av ackordslön, förklarar han.

Ett trettiotal arbetare

Företagaren berättar att han tagit emot ett trettiotal arbetare, mestadels från Ungern och Rumänien, under tre till fyra år. De rekryteras via mannens ungerska firma.
De arbetare, som protesterat mot lönen har nu kastats ut av företagaren, som låtit arbetarna bo i sin fastighet. Många har nu åkt hem till Ungern eftersom de saknar pengar. En del av arbetarna har tillfälligt fått bo hemma hos Bertil Elfving.

Byggnads utreder förhållandena

Idag kommer Byggnads att kontakta arbetsgivaren och byggnadsarbetarna för att diskutera lönevillkoren och arbetsförhållandena.
-Finns det inte något avtal i Ungern, kommer vi att kräva att företaget ska ha ett avtal i Sverige, säger ombudsmannen Tony Kyrk, på Byggnads avdelning i Värmland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisanmäler sin arbetsgivare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig