info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plattsättaren Désirée om ruggiga källarjobbet: ”Det var skitläskigt”

Désirée Michel skulle inte klara sig länge utan sina lurar på jobbet. ”Skulle dö av tristess”. 

Foto: Privat/Mostphotos

När Byggnadsarbetaren ringer upp Désirée Michel håller hon på att kamma ut ännu någon kvadratmeter fix. Snart är det dags för fler kakel att ta plats på väggen. Och som enda sällskap under arbetet har hon – som så många gånger förr – ett par hörlurar.

– Själsligt skulle jag ta kål på mig själv om jag inte hade musik eller något annat att lyssna på under arbetet. Det är avkopplande och jätteviktigt för mig. Jag jobbar nästan alltid ensam och med lurarna känns det lite mindre ensamt.

Läs också Den sjungande rörmokaren: ”Är sällan tyst”

Är du ofta på arbetsplatser där du jobbar själv?

– Ja, jag är mycket på villor och andra platser där jag är ensam. Jag är sällan på vanliga byggen där det finns många andra byggnadsarbetare. Jag har det ofta lugnt omkring mig och har därför möjlighet att lyssna ganska aktivt. Lurarna är verkligen som ett sällskap för mig.

Vad gör du om du kommer till ett flerbostadsbygge med många kollegor?

– Jag stänger gärna in mig i mina lurar ändå. Jag vet att man inte alltid får göra så, men när jag är inne i mitt eget krypin så är det i med lurarna direkt. Och jag lyssnar på musik som kanske inte alla gillar och då vill jag inte bröla ut den över hela bygget. Det är inte poppis alla gånger med en radio som hörs och dånar över hela bygget.

Vad lyssnar du på?

Läs också Högtalare med tryck och hörselskydd med två utgångar – här är de bästa nya prylarna

– En hel del på jazz, funk, klassiskt, opera, rock…

Påverkar dina arbetsuppgifter under dagen ditt val av låtar?

– Ja väldigt mycket. När jag fogar ska det gå undan och då lyssnar jag gärna på lite piggare rock eller tyngre rock med högt tempo. För att få ett bra flyt när jag spacklar brukar jag välja klassisk musik eller jazz. Det är så meditativt.

Désirée Michel lyssnar ofta via Spotify där hon gör egna listor. Hon har även gjort en lista för alla kollegor runt om i landet – ”Plattsättare utan gränser”. Där alla som vill kan gå in och lägga till egna låtar.

På eftermiddagarna när tröttheten kommer och hon behöver få lite energi för att orka hela dagen brukar hon ratta in lite upptempomusik. En annan rutin är att det brukar bli lite hetsigare musik i slutet av arbetsveckan. Men musiken är inte allt. Désirée Michel brukar börja varje arbetsdag med P1 eller någon podd.

– Historiepodden är jättebra. Och så tycker jag om creepypodden. Men den är kanske inte så bra när man arbetar mycket ensam som jag gör. Förrförra vintern var jag själv på ett jobb under jullovet. Det var i en källare på en hundra år gammal skola där det påstås att det spökar. Det var skitläskigt. Jag skrämde upp mig själv så vansinnigt och blev väldigt rädd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättaren Désirée om ruggiga källarjobbet: ”Det var skitläskigt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig