info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Efter jobbet

Den sjungande rörmokaren: ”Är sällan tyst”

Victor Henriksson sjunger i kör på fritiden – och går och nynnar mest hela tiden samtidigt som han renoverar badrum.

Victor KÖR med raka rör. Foto: Andreas Thersthol

När Byggnadsarbetaren når rörläggaren Victor Henriksson är han på väg till Glasgow för att uppträda tillsammans med BBC Scottich Symphony Orchestra. I vanliga fall renoverar han badrum, men på fritiden är han medlem i manskören Lunds studentsångare där han sjunger andra tenor, den näst ljusaste stämman. Victor Henriksson är 27 år, bor i Lomma och jobbar till vardags som VVS-montör på VS Syd Staffanstorp.

Hur går kören ihop med jobbet?

Läs också Plattsättaren Désirée om ruggiga källarjobbet: ”Det var skitläskigt”

– Det är en liten firma, bara jag och min chef. Han tycker att det är rätt kul att jag är med. Men jag satte ribban redan första veckan på jobbet. Efter två dagar sa jag att jag behövde en veckas semester för en resa med kören. Det är alltid mycket repetitioner. Men det är bra med ett litet företag, jag kan kompa ut och få semester på udda tider, som nu när vi ska till Skottland och sjunga in en skiva. Så det passar min livsstil perfekt.

Sjunger du mycket på jobbet?

– Det är sällan jag är tyst, om jag säger så. Oftast uppskattas det att jag går och nynnar lite, framför allt gamla tanter tycker att det är charmigt.

Gamla tanter tycker att det är charmigt.

Minns du någon speciell händelse?

– Jag var hemma hos en äldre dam och renoverade hennes badrum. En kort tid senare gick hennes man bort. Så en dag kom hon och kollade på vår julkonsert. Hon blev väldigt glad när jag gick fram och hälsade på henne efteråt. Det är roligt när man kan sprida glädje i vardagen.

Vad lyssnar du på?

– Det blir mest den musik vi repeterar för tillfället, men också mycket 80-tal: Michael Jackson, Dire Straits, Depeche Mode. I de flesta fall jobbar jag ensam och lyssnar i lurarna, men jag brukar också ha en liten högtalare med mig.

Repar du på jobbet också?

– Jag har ju inte noterna med mig, men inför resan till Skottland har jag lyssnat mycket på Sibelius medan jag förberett ett badrum eller monterat en panna.

Läs också Rörisen Ricky kom inte till Narnia

Vad är reaktionerna bland kollegor?

– En snickare jag jobbade med var trubadur och vi sjöng visor ihop, det var kul. Han blev imponerad, det är ju inte alla som åker på resor till Skottland och USA för att sjunga, det ger lite respekt. Annars finns det en uppfattning att det är töntigt med kör, men de som säger så vet inte vad de pratar om. Styrkan med en kör är att vara en del av ett större sammanhang, säger Victor Henriksson på telefon samtidigt som han visiteras av flygplatspersonalen.

Är ditt yrke ovanligt i körsammanhang?

– När jag började i kören för åtta år sedan sa en läkare att ”du är den enda i kören som har ett riktigt jobb”. Nu är jag så etablerad i kören att jag går under smeknamnet ”knegarn”.

Läs också Den målande maskinföraren: "Man är stolt över sin maskin"

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Den sjungande rörmokaren: ”Är sällan tyst”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig