info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Den målande maskinföraren: "Man är stolt över sin maskin"

Milia Gabrielsson älskar jobbet som maskinförare och nu har det blivit motivet för hennes konst. Möt den tidigare servitrisen från Piteå som blev maskinförare av en slump.

Milias första men knappast sista grävmaskinsverk till höger. Foto: Kenneth Hindsjö/KH Reklam/Privat

I februari efterlyste maskinföraren Milia Gabrielsson en bild på en grävmaskin som skulle bli grunden till en tavla. Maskinförargruppen på Facebook gick man ur huse och levererade 300 förslag.

– Många vill visa sina maskiner. Man är ganska stolt över dem. Men jag trodde inte att det skulle bli riktigt så många svar, säger Milia Gabrielsson och skrattar.

Läs också Den sjungande rörmokaren: ”Är sällan tyst”

Den första tavlan på arbetstemat var en järnväg med räls, inspirerad av ett jobb. Det gav mersmak, så hon ställde frågan till gruppen.

– Det var svårt att välja bland alla förslag, men jag ville ha en mer konstnärlig bild. Den här gillade jag för att solen lyste bakom, det gav ett fint ljus som jag ville fånga och det fanns inget annat än grävmaskinen och miljön i fotot, det tyckte jag om.

Tavlan tog bara två timmar att måla. Hon brukar teckna grunden i blyerts, utifrån originalbilden i mobilen, sedan målar hon i akryl. Det blir säkert fler grävmaskiner. Hon har fått flera förfrågningar.

– Men jag har inte alltid inspiration, jag är ju ingen äkta konstnär som kan spruta ur mig mästerverk, haha. Nu ska jag först måla av min syster och hennes barn.

Till vardags jobbar 31-åriga Milia Gabrielsson på Hansén Bil & Maskin i Norrbotten där hon varit anställd sedan hon började som lärling 2016, och kör både grävmaskin och hjullastare. Innan dess var hon servitris i Belgien i åtta år. När hon kom hem till Piteå var det dags att prova något nytt.

Läs också "Belöningen är när man ser folk skratta"

– Jag ville hitta någon praktisk utbildning och tänkte bli svetsare, men utbildningen var full så det blev maskinförare. Jag hade aldrig suttit i en maskin tidigare men jag har inte ångrat det en dag. Det är väldigt varierande, jag lär mig nya saker hela tiden.

Milia Gabrielsson är konstnärligt lagd som de flesta på sin pappas sida och menar att hon får utlopp för den ådran i yrket.

Det är konstnärligt att forma marken.

– Det är lite konstnärligt att forma marken, säger hon. Man måste kunna se en bild av hur man vill att det ska bli, så på ett sätt är det ett konstnärligt yrke.

Milia Gabrielsson är i regel borta på jobb fyra dagar i veckan. När Byggnadsarbetaren når henne sätter hon upp elstolpar för Lapplands elnät i Gällivareområdet, över 20 mil hemifrån.

Läs också Stefan svetsar rockband – och gör frustrerande partytrick

– Det är långa dagar, från 07 till 20 varje dag, men vi slutar tidigt på torsdagar och är lediga fredag. Jag gillar att jobba så, då kan jag vara en dag extra med min dotter som jag annars är borta från.

Nu hänger tavlan på väggen där hemma. Milia Gabrielsson gillar att inreda med en personlig prägel. Men skulle den kunna hänga på jobbet?

– Jag har ingen egen maskin än, men när jag får det kanske jag börjar inreda den, åtminstone med blommor och gardin, skojar hon.


Du läser: Den målande maskinföraren: "Man är stolt över sin maskin"