info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Plåtslagarproffset Lars om pusseljobbet: ”Kan vara en snickare”

Ett kreativt lapptäcke i plåt och ett ständigt flöde av vatten till nyspikad panel. ”En sak är säker, det blev inte så jävla bra”, säger Lars Lundgren.

Plåtslagaren, numer arbetsledaren, Lars Lundgren upptäckte det här mästerverket. "Det vet i fan vad som har hänt med de här plåtarna". Foto: Privat

Lars Lundgren har jobbat i 30 år som plåtslagare. Sedan några år tillbaka är han arbetsledare på en plåtfirma. Nyligen när han var ute på ett jobb fick han syn på huset som Plåtslagarguden glömde. Ja se själva på bilden. Lars Lundgren synade plåtarbetet lite närmare.

Hur gick tankarna?

Läs också Tretton anhållna – hittade elverktyg vid hamntillslag

– Ja vad tänker man, säger han, skrattar och fortsätter:

– De har lappat och lappat. Jag begriper inte. Egentligen är det här ett ganska enkelt plåtjobb, även för en hemmafixare.

Inte direkt någon fingertoppskänsla i hantverket alltså?

– Nej och jag antar att det inte är någon plåtslagare som gjort jobbet. Jag hoppas i alla fall att det inte är det. Troligen är det någon som fixat själv hemma eller kanske någon snickare. De har helt enkelt gjort sitt bästa och då blev det så här.

Lars Lundgren berättar att kåken är från typ 20- eller 30-talet. Den är helrenoverad och bland annat fasaderna har fått en helt ny panel.

– Renoveringen i övrigt ser okej ut, men det vet i fan vad som har hänt med de här plåtarna.

Hur skulle du gjort plåtjobbet?

– På den lilla utbyggnaden i fasaden ska det bara ligga en hel plåtbit, alltså inga skarvar. Och panelen ska inte stå på plåten vilket den gör runt hela huset. Där kommer virket stå och suga upp fukt. Och sedan ska språnget vara längre. Nu räcker plåten knappt över kanten på panelen. Den borde gå ut åtminstone tre centimeter.

Om de som satt dit plåten vänt sig till en plåtslagare hade de snabbt kunna få en färdigbockad plåtbit som passat. Lars Lindgren tror att en hyfsat händig person då skulle kunnat fått till det både rätt och snyggt. I stället tro han att de shoppat loss på en bygghandel.

– Helt säkert har de köpt olika bitar som de pusslat ihop. Man blir bara ledsen när man ser det. De lägger ner ett antal tusenlappar på att fräscha upp kåken och snart kommer det ändå se jäkligt tråkigt ut.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Plåtslagarproffset Lars om pusseljobbet: ”Kan vara en snickare”