info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagarnas dramatiska onsdag – räddade sig i sista sekund: ”Blev som en solfjäder”

Mitt under en ombyggnad i Inre hamnen i Norrköping blåste delar av byggnadsställningen med väderskydd av från taket. Plåtslagarna Erik Sandström och Daniel Rahm räddade sig i sista sekund. Här berättar de vad som hände.

Väderskydd blåste ner från tak
Delar av en byggställning och ett väderskydd blåste ner i Inre hamnen i Norrköping onsdagen den 10 april. Daniel Rahm räddade sig i sista sekunden. Foto: Ulf Wigh, Privat

Det var under den blåsiga onsdagseftermiddagen den 10 april, som olyckan inträffade i Inre hamnen i Norrköping, där det pågår en ombyggnad av ett gammalt magasin.

Plåtslagarna Erik Sandström och Daniel Rahm, som arbetar på Erikssons plåt, höll på att täcka in fönsterkupor på taket när delar av byggställningen med väderskydd plötsligt blåste ner, vilket Norrköpings tidningar tidigare har rapporterat om.

– Vår kollega som stod på ställningen fick ett samtal från platsledningen om att ”det höll på att hända något och att vi skulle ta våra saker och gå ner”, säger Erik Sandström.

”Som en solfjäder”

Plåtslagarna vädersäkrade sina grejor. Sedan gick allt väldigt snabbt.

– Då hör vi att det kom en jättekastvind mot väderskyddet. Jag såg att gaveln på väderskyddet böjdes ut, det blev som en solfjäder rakt upp i luften, säger Daniel Rahm.

Väderskyddet täcker mittendelen av byggnaden. Plåtslagarna befann sig utanför det, längst ut på västra sidan.

– Vi såg att det släppte på den andra sidan, säger Erik Sandström.

Väderskydd blåste ner från tak

De sprang ner från taket och Erik slängde sig ner på ställningen.

– Sedan hörde vi ett stort brak. Det kändes som tio minuter, men det var väl säkert bara fem sekunder innan väderskyddet låg på backen, säger Erik Sandström.

Om vi suttit kvar hade det kunnat gå riktigt illa

Skrek av smärta

Daniel tog tag i ställningen och svingade sig ner in i hörnet.

– Min tanke var att jag ville vara inne i hörnet, att det var mer säkert där när väderskyddet skulle komma över mig. Sedan vet jag inte vad som hände, men jag skrek för att det gjorde så himla ont i benet.

Efter olyckan uppsökte Daniel Rahm sjukhuset och det visade sig att han hade en fraktur på nedre delen av benet, under knäet.

Byggställningen med väderskyddet som blåste ner hade landat längs med ena kortsidan av huset.

– Det blåste ner på ”bästa” stället och landade på ett inhägnat område intill byggarbetsplatsen. Om vi hade suttit kvar, så hade det kunnat gå riktigt illa, säger Erik Sandström.

Arbetet igång

Arbetet har nu återtagits på arbetsplatsen.

– Vi har återställt ordningen och verksamheten är i gång igen. Vi är glada och lyckliga att det gick så bra som det gick och att de agerade snabbt på arbetsplatsen för att hjälpas åt, säger Michael Stenberg, vd på Sefab, som ansvarar för ombyggnaden.

Jag var chockad i början

Hur kunde olyckan inträffa ?

– Nej, det kan jag inte säga än, förutom att vindarna var extremt ofördelaktiga. Och det har hittills inte kommit fram något om andra orsaker. Vi kommer också att göra en egen utredning, enligt de krav och rutiner som finns.

Polisen har inlett en förundersökning om misstanke om arbetsmiljöbrott.

– Vi begär nu ett yttrande från Arbetsmiljöverket. Vi vill veta hur de ser på vad som har hänt i förhållande till det regelverk som finns, säger förundersökningsledare Anders Wallberg på polisen region Mitt.

Efter händelsen kom chocken när plåtslagaren Daniel Rahm var på väg hem. Foto: Privat

Efter olyckan kommer plåtslagaren Daniel Rahm att vara sjukskriven i fyra veckor.

– Jag var chockad i början. När jag körde bilen hem själv och började reflektera vad som hade hänt, ringde jag min familj. Jag var väldigt känslosam och började gråta.

Hur mår du nu?

– Jag har lite svårt att sova och vaknar flera gånger per natt. Men jag är som vanligt när jag är vaken, förutom att jag har smärta i benet.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagarnas dramatiska onsdag – räddade sig i sista sekund: ”Blev som en solfjäder”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig