info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagarens hjälteinsats – släckte begynnande storbrand barfota

Plåtslagaren Pär-Gustav Wallenklev har kursen ”Heta arbeten” att tacka för sitt blixtsnabba agerande. Han var först på plats och lyckades stoppa en storbrand hos grannen.

Det var på självaste midsommaraftons kväll som tre meter höga lågor flammade upp i ett uterum hos en av plåtslagaren Pär-Gustav Wallenklevs grannar i ett radhusområde i Lund.

Pär-Gustav satt med några vänner i sin trädgård när en av vännerna plötsligt såg brandröken hos grannen.

Pär-Gustav, som precis innan gått kursen ”Heta arbeten”, visste exakt vad han skulle göra, slet åt sig brandsläckaren och sprang mot grannens hus.

– De som bodde i huset gjorde inget, de var förmodligen chockade. Det brann i fåtöljer och vad jag uppfattade som en soffa, och en vägg till ett förråd. Det var höga lågor – elden flammade en meter över förrådsväggen.

Pär-Gustav tömde sin brandsläckare som var på två liter och fortsatte med en sexlitersbehållare.

– Grannen kastade ut två behållare på sex liter. När jag tömt den ena kom det fler personer och hjälpte till. En busschaufför och en annan granne. Och när brandsläckarna var tömda sprang jag över och hämtade min trädgårdsslang, kopplade på den och sprutade med vatten.

Pär-Gustav hade bara en sak i huvudet, att få stopp på branden. Detta gjorde att han inte ens tänkte på att han själv var barfota och att det fanns material på marken som brann.

– Jag tappade tofflorna när jag sprang över till grannen. Jag fick en brännskada på foten och det blev en stor blåsa, men fick tips av ambulanspersonalen sen, hur jag skulle sköta blåsan. Jag hade lite problem att gå på foten ett tag, men nu känns det bättre, det har läkt.

När fler anslöt sig kunde de med hjälp av flera brandsläckare och vattenslangar släcka på de ställen där branden fortfarande pyrde och brandkåren, som kom cirka fem minuter efter att branden hade upptäckts, sade att det snabba ingripandet förmodligen hade förhindrat en storbrand i radhusområdet.

– Det kunde ha drabbat grannfastigheterna om branden tagit sig vidare i huset upp på andra våningen. Då hade det kunnat gå riktigt illa.

Vad på kursen var till störst hjälp?

– Det var helt enkelt att jag fått pröva på att använda en brandsläckare på riktigt och att vi pratat om det. Kunskapen satt i bakhuvudet. Jag visste precis hur jag skulle göra.

Har du pratat med grannarna sedan detta hände?

– De har varit över två gånger och tackat mig.

Vad som orsakade branden är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagarens hjälteinsats – släckte begynnande storbrand barfota