info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagare är mycket nöjda  

Funderar du på att byta jobb? Då kanske plåtslagare eller ventilationsmontör kunde vara något för dig? De som redan jobbar som det är mycket nöjda, visar en ny undersökning.

Plåtslagaren Rebecca Ängqvist arbetar på ett skolbygge i Malmö. Foto: Privat

Plåtslagare och ventilationsmontörer värderar sina jobb högre än många andra på arbetsmarknaden. Enligt Nöjd medarbetarindex, NMI, hamnar de på 74 på en hundragradig skala. Över 70 räknas som ett högt värde.

Undersökningen har beställts av organisationen PVF Yrke & Utbildning, som ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. De har också tagit reda vad det är som lockar med jobbet.

En av de vanligaste anledningarna till att man valt att jobba i branschen är att man fått tips från släktingar med samma yrken. Andra skäl är att yrkena är fria och omväxlande och att det är ganska stor efterfrågan på arbetskraft.

Annika Waernström

Annika Waernström, vd på PVF Yrke & Utbildning, är glad och stolt över att många trivs med sina yrkesval.

– Att vi har nått ut med budskapet om att det är omväxlande och fria yrken där det behövs mycket folk syns också i undersökningen – och det är givetvis positivt, säger hon till tidningen Plåt-&Vent-magasinet.

Målet med den här medarbetarundersökningen var att förstå drivkrafterna hos de som redan jobbar i branschen, men också vad som skulle kunna förbättras för att behålla kompetenta medarbetare.

De som har lämnat branschen har i första hand gjort det på grund av en arbetsskada, för att yrket var för tungt eller för att de inte trivdes med sin chef.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagare är mycket nöjda