info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här i huset sker flest vattenskador – kan du gissa var?

Förr om åren inträffade flest vattenskador i svenskens badrum men under de senaste åren har ett annan del av huset tagit över tronen: Köket.

För femte året i rad toppar köket listan över rum som har mest vattenskador. Det konstateras i Vattenskaderapporten. Den ges ut varje år och baseras på försäkringsbolagens vattenskador året innan. Framförallt bygger den på rapporter om villor och fritidshus.

Läckage från installerad utrustning och dess anslutningar är ett stort problem. Förr inträffade de flesta vattenskador i badrum men nu toppar köket listan och det antas delvis bero på att köket fått allt fler vattenanslutna apparater.

Kyl, frys och diskmaskiner orsakar en majoritet av läckagen, inte sällan handlar det om vitvaror som är yngre än tio år. Statistiken kan också ha påverkats av att försäkringsbolagen i dag i större utsträckning ersätter läckage från vitvaror vilket kan ha ökat inrapporteringen. En trend i köket är att färre vattenskador orsakas av ledningssystem.

Att det blivit färre vattenskador i badrummen tros bero på att branschen lyckats nå ut med information om vikten av bra tätskikt och ledningssystem.

Här är det flest vattenskador: 

1. Kök 35 procent
2. Bad/dusch 24 procent
3. Annat 29 procent, (exempelvis sovrum, hall, vardagsrum)
4. Tvättstuga 7 procent
5. Wc 5 procent

Så här uppstår läckagen:

  • Från ledningssystem: 59 procent ( de detalj)er som står för flest läckage är rör och kopplingar)
  • Från utrustning:  28 procent (av dessa utgör 58 procent skador orsakade av vitvaror)
  • Från tätskikt i våtrum: 13 procent

Vattenskaderapporten ges årligen ut av Vattenskadecentrum som är en sammanslutning av branschorganisationer och försäkringsbolag, som samarbetar för att hindra den här typen av skador.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här i huset sker flest vattenskador – kan du gissa var?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig