info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtföretag frias

Den byggnadsarbetare som under hösten 2009 föll och skadade sig så illa att han idag är rullstolsburen får inget skadestånd.

Det var i oktober 2009 som Andreas Nilsson, lärling på ett plåtföretag i Filipstad, föll 3,5 meter när han utförde takarbeten på en fastighet. Byggnadsställningen saknade skyddsräcken och fotlist. Det fanns inte heller något annat fallskydd. Det slår Värmlands tingsrätt fast i sin dom idag. Trots detta frias företaget och det skadeståndskrav som Andreas Nilsson yrkat på avslås.

”Gör det lätt för sig”
Tingsrätten anser att företaget inte kan lastas eftersom de anställda fått direktiv om att sätta upp godkända byggnadsställningar. Enligt domen är det de anställda själva, eventuellt på grund av stress i arbetet, som valt att sätta upp en provisorisk ställning utan fallskydd när den egentliga ställningen av misstag monterats på fel sida av huset. Andreas Nilsson själv har uppgett att han upplevde det som svårt att säga till eftersom han gick som lärling.
– Jag tycker företaget gör det väldigt lätt för sig när de stjälper över ansvaret på en annan arbetstagare. Det fanns inget säkerhetstänkande alls när det gällde det här arbetet, säger målsägandebiträde Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd.

Tingsrätten inte enig
Tingsrätten var dock inte enig. Rådmannen och en av nämndemännen ansåg att företaget underlåtit att göra en riskbedömning av det aktuella arbetet. Enligt dem är det extra anmärkningsvärt eftersom företaget veckan före olyckan fått inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket om att riskbedömningarna var eftersatta och att företaget måste rätta till detta.
– Jag delar deras uppfattning. Det är relativt vanligt att en dom där rådmannen har en annan uppfattning överklagas.
Åklagaren Maria Johansson har ännu inte tagit ställning till om hon kommer att överklaga domen.
– Men mycket talar för det. Arbetsgivaren har inte haft något arbetsmiljöansvar delegerat till någon annan så det måste falla tillbaka på honom, säger Maria Johansson.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtföretag frias

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig