info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Petter sparkades efter förhandling

- Det här är det värsta jag har varit med om i jobbsammanhang, säger Petter Olsson formsnickare på företaget SEFA, efter det plötsliga beskedet om uppsägning. Beskedet kom direkt efter att löneförhandlingarna strandat.

Petter Olsson talar för de 30 byggnadsarbetare som varslats om uppsägning. Beskedet kom i måndags då företagets vd informerade de anställda om att de skulle sägas upp. Veckan innan begärde facket centrala förhandlingar för att få en central lösning på den lönekonflikt som uppstått på företaget. SEFA:s vice vd berättade i tidningen Göteborgs Posten att företaget nu tänker ta in billigare underentreprenörer för att slutföra de aktuella projekten.
– Det här kom som en blixt från klar himmel. De har hela tiden öst beröm över oss. De var supernöjda, säger Petter Olsson, som är MB-ledamot.

”Lönesänkning”

Löneförhandlingarna stupade på att Petter Olsson inte kunde acceptera det slutbud han fick från företaget.
– Vårt arbetslag jobbar effektivt och snabbt och får därför en bra prestationslön. Vi tjänade 220 kronor i timmen förut och skulle med deras slutbud ner till 180-190 kronor i timmen. Det innebär att vi skulle acceptera en lönesänkning på 30-40 kronor. Det kunde jag naturligtvis inte gå med på. Det var ett skambud, som de visste att vi inte kunde acceptera, säger Petter Olsson.

”Ville ha en central förhandling”

Petter Olsson och hans arbetskamrater hade hellre sett att löneprocessen gått den vanliga vägen, att den fått sin lösning med en central förhandling. Eller att man ”kommit tillbaka och fortsatt att förhandla”.
– Det är ett stort steg för företaget att ta, att bara säga upp alla, det är fruktansvärt, säger Petter Olsson.

Hur är stämningen bland dina arbetskamrater?
– De är chockade. De är lamslagna. Men man gör så gott man kan. Ledningen menar att vi maskar, men killarna är oroliga för sin inkomst, sina utgifter, de tänker på hur de ska kunna fixa nytt jobb, säger Petter Olsson.
I en intervju i Göteborgs-Posten i måndags sade vice vd Michael Berglin att man letar underentreprenörer som kan färdigställa de aktuella projekten.
– Det är ren lönedumpning. SEFA har sagt upp folk på en annan arbetsplats nyligen. Där ersatte man de uppsagda med billig utländsk arbetskraft, säger Petter Olsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Petter sparkades efter förhandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig