info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pensionsuttag gav sänkt a-kassa

VVS-montören Jan-Erik Nordqvist fick först sin ersättning sänkt med 237 kronor om dagen och blev sedan utesluten ur a-kassan. Det var följder av att han tagit ut pension i förskott för att spara pengarna i annan form.

Jan-Erik Nordqvist blev tipsad av sin bror om möjligheten att, från 61 års ålder, ta ut allmän pension i förskott samtidigt som man arbetar. Hösten 2009 började han ta ut drygt 5000 kronor i månaden.
– Men det är inga pengar jag tagit, säger han.
Pengarna fördes över direkt till ett sparande hos Folksam. Tanken var att försäkra sig om att hustrun skulle komma åt pensionen han tjänat in om han skulle dö. Det är alltså fortfarande ett sorts pensionssparande, men i annan form.
– Men så får man tydligen inte göra med statens pengar, säger han.

Blev utesluten ur a-kassan

Har man en gång beviljats rätten att ta ut pension så minskas a-kassan utifrån det beviljade beloppet. Det hjälper inte att stoppa utbetalningarna, vilket Jan-Erik Nordqvist gjort. Syftet är att ålderspensionärer inte ska dryga ut pensionen med a-kassa. Men det slår alltså lika mot yrkesaktiva som endast avsett att byta sparform.
För Jan-Erik Nordqvist innebar det att a-kassan sänktes med 237 kronor om dagen. Senare blev han dessutom utesluten ur a-kassan, där han varit med i över 40 år. Han hade inte kryssat för att han ”tillerkänts pension” i sin anmälan om arbetslöshet då han inte trodde att han behövde redovisa sitt sparande där. Sista månaden som arbetslös fick han därmed ingen ersättning.
– Jag har fått ta av mina egna sparpengar, säger han.

Förlorade i förvaltningsrätten

Folksam har hjälpt honom att överklaga beslutet om att ersättningen sänktes med 237 kronor. Men i maj fick a-kassan rätt i förvaltningsrätten. En dom från Högsta förvaltningsdomstolen bekräftade ungefär samtidigt att a-kassan ska sänkas även om pensionsutbetalningarna är stoppade.
Jan Råstock, chef med ansvar för bland annat livförsäkringar på Folksam, menar att det här rättsläget drivits fram av a-kassorna genom att de tillämpat lagen hårt de senaste tre åren. Men även Gunnar Dahlberg, föreståndare för Byggnads a-kassa, tycker att reglerna slår olyckligt mot personer som tagit ut pension med enda avsikt att spara i annan form. Jan-Erik Nordqvist är inte den ende drabbade inom Byggnads a-kassa.

A-kassan måste följa reglerna

Gunnar Dahlberg säger sig också ha full förståelse för att man kan glömma redovisa i anmälan om arbetslöshet att man för över pensionspengar till ett annat sparande. Men han konstaterar att a-kassan måste följa reglerna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pensionsuttag gav sänkt a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig