info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pendling på försök

Regeringen har lagt ett förslag om att veckopendling ska införas på försök. Bidraget ska börja gälla från den 1 januari 2002.

Regeringen vill med stödet öka rörligheten på arbetsmarknaden för arbetslösa som av olika skäl inte kan flytta. Bidraget ska gå till arbetslösa som kan få ett jobb i områden med arbetskraftsbrist och som har ett yrke där arbetslösheten är hög på hemorten.
Bidraget begränsas till en fri hemresa varannan vecka och under sammanlagt sex månader på en tvåårsperiod. Dessutom måste man ha fått en anställning på minst tre månader för att få tillgång till pendlingsstödet
Regeringen räknar med att kostnaden för bidraget blir högst 20 miljoner kronor om året och att det kommer att omfatta ungefär 1 000 personer.
Under ett par år har Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Ams arbetat för ett pendlingsstöd för byggnadsarbetare. De lämnade bland annat över en skrivelse till regeringen om ett pendlingsstöd på 150 miljoner kronor som skulle omfatta 3 000 byggnadsarbetare. Näringsdepartementet ställde sig positivt till förslaget, men på finansdepartementet sa man nej. Orsaken var den höga kostnaden och att man ansåg att det inte fanns någon akut brist på byggnadsarbetare i tillväxtområdena.
Regeringens förslag till pendlingsstöd ligger alltså på en betydligt lägre nivå. Dessutom vänder det sig inte enbart mot byggnadsarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pendling på försök

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig