info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peablönerna klara i Skåne

De tidigare lönetvisterna mellan Byggnads och Peab i Skåne är lösta. Sammanlagt har 17 projekt fått löneöverenskommelser. Nu väntar ett arbete om hur lönerna ska hanteras framöver.

-Det känns jättepositivt nu, vi får lägga historien bakom oss, säger Urban Alm, förhandlingschef på Peab.
Det är fredag morgon, dagen efter att de sista sex i en rad av segdragna löneförhandlingar gällande Peabprojekt i Skåne fått sin lösning.
Ombudsmannen Johan Dahlberg på Byggnads Skåne har förhandlat. Han säger att det är ”mycket stor skillnad” på klimatet mellan Peab och Byggnads nu, jämfört med i våras. En förbättring.

Oeniga om vad som ska styra

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att Byggnads Skåne och Peab hade svårt att komma överens om lönesättningen på bygge efter bygge. Företaget ville att projektens hela ekonomi skulle påverka lönerna på ett sätt som Byggnads inte accepterade.
Men redan innan semestern inleddes samtal som nu alltså har lett till löneöverenskommelser för samtliga projekt där förhandlingarna var ofärdiga, sammanlagt sjutton stycken.

LÄS MER: Lönefajter i Skåne på väg att lösas

Arbetsgrupp om framtiden

Exakt hur överenskommelserna ser ut varierar mellan projekten. Urban Alm säger att de är balanserade och tar till vara båda parters intressen.
Nu ska Byggnads och Peab sitta ner i en arbetsgrupp och diskutera bland annat hur man ska hantera lönerna framöver. Gruppen ska vara klar den sista oktober.

Överenskommelse även med NCC

Detta är den andra omfattande tvisten om lönesättning som fått sin lösning i veckan. I onsdags kom Byggnads Väst överens med NCC om hur lönesättningen i regionen ska fungera framöver. Där har man tagit fram en modell som innebär att projektets ekonomiska resultat och inarbetad tid styr lika delar av den rörliga lönedelen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peablönerna klara i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig