info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab fortsätter köpa in rysk olja: "Tagit ett stort ansvar"

Trots sanktionerna mot Ryssland har Peab fortsatt handla med ryska oljeprodukter och dessutom ökat inköpen under 2022, rapporterar Dagens Industri.

Foto: Mostphotos/Press.

Efter den ryska invasion av Ukraina i februari har EU och USA infört sanktioner mot Ryssland. Framför allt har man försökt stoppa Ryssland från att sälja oljeprodukter som olja och gas. Den exporten är Rysslands största intäktskälla och finansierar kriget.

Men till skillnad från många svenska företag har Peab fortsatt att köpa in rysk olja och bitumen, som används vid asfaltstillverkning. Inköpen har dessutom ökat under 2022, enligt fraktdata som Dagens Industri tagit del av.

Håkan Jacobsson. Foto: Press.

Anledningen, enligt vd Håkan Jacobsson på Peab Asfalt Norden, är gamla avtal samt sanktioner före kriget mot en annan oljeproducent – Venezuela.

– Den del av bitumen som kommer från Ryssland har inte gett oss konkurrensfördelar sett till prisbilden, men vi har kunnat säkerställa våra kunders efterfrågade volymer och vi har tagit ett stort ansvar anser jag, säger Håkan Jacobsson till DI och tillägger att Peab nu arbetar med att fasa ut inköpen.

– Vi räknar med att vara klara med utfasningen i oktober och efter det har vi inte rysk bitumen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab fortsätter köpa in rysk olja: "Tagit ett stort ansvar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig