info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

PC håller formen med hjälp av snickarjobbet

Pär Cederqvist, 37 år, (kallas PC) fotbollsspelare i IFK Värnamo, som är i fysiskt toppform, mycket tack vare sitt jobb som snickare.

Du är 37 år och har spelat nästan varenda minut under Superettans 17 omgångar. Vad är hemligheten ?
– Det är väl att jag har fått vara skadefri under många år. Eftersom jag är gammal har jag gjort många säsonger och byggt upp en bra grundfysik.

Vad har du för nytta av ditt jobb som snickare?
– Mitt jobb gör att jag rör på mig och är muskelvarm när jag kommer till träningen. Jag blir inte så stel, jag får rörlighet och styrka av jobbet. Jag har spelat på heltid tidigare under min karriär. Men då var jag mycket mer stel. Nu rör jag på mig hela dagarna. Jobbet har förlängt min fotbollskarriär.

Hur får du ihop fotboll på elitnivå och jobbet som snickare?
– Det är ett pussel ibland. Min fru ställer upp väldigt mycket när det är matcher. Hon får ta ett tungt lass hemma. Det är inte bara en dans på rosor att spela och jobba som jag gör. Det blir många helger med fotbollen.

Vad säger cheferna och bygglaget när du är borta på match titt som tätt?
– De är väldigt förstående och schysta. Jag får ledigt när jag behöver. Det är inga problem. Men chefen vill kanske att jag ska jobba heltid någon gång framöver. Nu jobbar jag 70 procent, mellan 6.45 och 13.00 varje dag.

Nämn några höjdpunkter i din karriär?
– Jag tog SM-guld med Djurgården 2003. Det var mitt första år i Djurgården. Det var häftigt. Sedan var jag i England och spelade ett halvår. Det var en upplevelse att se hur det funkar där. Det är stor skillnad jämfört med Sverige.

IFK Värnamo ska spela match mot Dalkurd nu på söndag. Vad har ni för chans mot topplaget?
– Det är ett väldigt bra lag. De spelar rolig och offensiv fotboll. Men de är bättre på konstgräs och vi har ju vanligt gräs på hemmaplan. Jag tror absolut att vi har en chans.

Hur länge kommer du att orka hålla på med fotboll på elitnivå?

– Som kroppen känns nu skulle jag kunna spela flera år, rent fysiskt. Men det finns ett liv utanför fotbollen. Vi får ta ett år i taget, men jag tycker fortfarande att det är kul. Det är det som är drivkraften.

Namn: Pär Cederqvist (kallas PC)
Ålder: 37 år
Bor: Värnamo
Familj: Fru och två barn
Arbetar: snickare på Bygga GWG i Värnamo
Karriär: Började i Värnamo, värvades till Djurgården 2003, och senare till Öster. Har också spelat för Raufoss i Norge och det engelska laget Walsall. Han har också spelat i Landskrona BoIS och Jönköpings Södra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: PC håller formen med hjälp av snickarjobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig