info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Övertid het avtalsfråga

Begränsning av övertid och förlängning av föräldralönen. Byggnads ställer flera avtalskrav som syftar till att underlätta familjelivet för byggnadsarbetare.

Under fredagen lämnade Byggnads över sina avtalskrav till motparterna VVS-Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund. Kraven gäller cirka 25 000 anställda och omfattar avtalen för Vvs, Kyla och Plåt.Sedan tidigare har avtalsförhandlingarna startat på Byggavtalet.
Byggnads lyfter fram arbetstidsfrågan och vill ha omfattande förändringar på Vvs- och Kylavtalen. Man vill begränsa arbetsgivarens rätt att kräva beredskap dygnet runt var fjärde vecka och beordrad övertid.
– Det är horribelt att det ens står i ett avtal att man kan kräva dygnetrunt beredskap, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Vill ha rätt neka övertid

Han anser att medlemmarna måste få mycket mer att säga till om då det gäller förläggningen av arbetstiden. Att den enskilde ska ha rätt att själv avgöra om man kan utföra arbete på övertid eller inte.
– Även en byggnadsarbetare måste ges förutsättningar till att förena arbetsliv med familjeliv, att kunna hämta och lämna på dagis, säger han.
På Byggavtalet har anställda idag rätt att vägra övertid, om det inte gäller liv och egendom. Samma regler vill Byggnads ha också på de andra avtalen.
En annan fråga som berör familjelivet är kravet på att förlänga föräldralönen från tre till sex månader.

Arbetsmiljö och lönehöjning

Precis som på Byggavtalet driver Byggnads frågan om en arbetsmiljöcertifiering av byggföretag och att en partsgemensam arbetsmiljöfond ska inrättas. Man ställer sig också bakom LO-samordningens lönekrav, vilket innebär en höjning med 3,5 procent, dock minst 860 kronor per månad och anställd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Övertid het avtalsfråga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig