info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oväntat resultat när Byggnadsarbetaren testade skruvdragare

Skruvdragarna blir allt bättre. I Byggnadsarbetarens test håller alla hög kvalitet. Men testpatrullens favorit fick finna sig besegrad när siffrorna räknades ihop. Skruvat, eller hur?

På ett bygge i Årsta strax utanför Stockholms tullar växer nya bostadsrätter upp som svampar ur jorden. Här vandrar olika yrkesgrupper ut och in i utrymmen som ska bli folks toaletter och vardagsrum. Än så länge går det att hoppa från grushögen utanför och in på första våningen. En solkatt klättrar på väggen i byggdammet.

Några av dem som ser till att folk får någonstans att bo är Byggnadsarbetarens testteam. Just de här fyra snickarna använder skruvdragare i många olika moment under stora delar av dagen. Byggteamet känner varandra bra – de har jobbat ihop i drygt tio år.

– Det är vårt absolut vanligaste verktyg, säger Henrik Adolphi, snickare på JM, som tycker att balans och grepp är viktiga parametrar hos en maskin.

Förutom att sätta gipsväggar på plats skruvar han ihop skjutgarderober och badrumsinredning. Den skruvdragare han väljer måste alltså klara många olika moment.

Han får medhåll av Martin Edwall som varit femton år på JM.

– Det har hänt en del på den tiden, säger han. Förr fick man ta skruv för skruv. Nu kör vi med automat med 50 åt gången. Innan dess var det spik. Jag tycker nog att dagens maskiner överlag är bra och ganska lika. Det är nog individuellt vilken man tycker bäst om.

Det bekräftas av testet. Alla skruvdragarna får höga poäng och ligger nära varandra i varje moment med ungefär samma laddningstider. Många uppskattar Hilti för sitt utmärkta grepp och enkelheten med en laddare till alla maskiner.

Testgruppen bestod av: Martin Edwall, Mattias Karlsson, Henrik Adolphi och Aron Bergström. Foto: Mikkel Örstedholm

Aron Bergström är snickarlärling på JM sedan tre månader tillbaka. Han har gjort samma iakttagelse som Martin och har samma favorit som de övriga; Festool.

– Jag jobbar i princip dagligen och i många timmar med skruvdragare. Grepp, batteri och balans måste hålla måttet.

Men när vi räknar ihop poängen är det ändå inte Festool som vinner. För trots att tre av fyra lovordar just den får Makita bästa poäng. Hur kan det komma sig?

– Jag får nog säga att den känns proffsigast, säger Henrik Adolphi. De andra känns mer för hemmabruk även om jag gillar alla.

Mattias Karlsson funderar. Makita är rejäl, konstaterar han, och den kanske håller bra för större grejer.

När vi räknar in priset är första-platsen inte längre förvånande. Makita är nästan 2 000 kronor billigare än Festool, som sticker ut med sitt höga pris.

– Fast jag gillar Festools vinkelschuck och att den är så liten och smidig, avslutar Mattias Karlsson.

Så testade vi:
Byggnadsarbetarens redaktion valde ut sex av de vanligaste märkena på större skruvdragare. Ett team snickare som dagligen använder skruvdragare i flera olika moment fick testa alla maskinerna i två veckor och fylla i ett formulär. Därefter samlade vi in maskinerna och kommentarer och räknade ihop poängen. Det slutgiltiga betyget sätts av redaktionen som även tagit hänsyn till pris. Läs hela testet här. (PDF-dokument, 3,3 MB)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oväntat resultat när Byggnadsarbetaren testade skruvdragare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig