info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oro för följderna av löneökningar

Parterna manades till återhållsamhet av Konjunkturinstituet i dag. Enligt myndigheten är det inte lämpligt att lönerna ökar med mer än 3,1 procent per år 2012-2014.

I slutet av året ska industriavtalen vara klara. Konjunkturinstitutet skriver att grunden för en fortsatt minskad arbetslöshet läggs om industrins förhandlingsresultat blir ”samhällsekonomiskt gynnsamt” och får sätta märket för förhandlingarna inom andra sektorer. Samhällsekonomiskt gynnsamt skulle, enligt Konjunkturinstitutet, innebära att man fortsätter hålla tillbaka löneökningarna under en period då ekonomin ännu återhämtar sig från den ekonomiska krisen.

Max 3,1 procent

Slutsatserna kommer från den lönebildningsrapport som Konjunkturinstitutet presenterar årligen. Enlig slutsatserna där kan arbetslösheten bli varaktigt låg på runt fem procent, men bara om lönerna ökar med högst 3,1 procent per år i snitt de kommande tre åren och med högst 3,7 procent i snitt de därpå kommande sex åren. Detta innebär inte att de centrala avtalen för de närmsta åren skulle innehålla en löneökning på 3,1 procent, med siffran avses den lön man får efter även lokala påslag.

Fackets hållning annorlunda

Konjunkturinstitutet konstaterar att lågkonjunkturens effekter på sysselsättningen varit mindre än väntat bland annat just för att lönesättningen har anpassats till konjunkturläget de senaste åren.
Från fackligt håll har man dock, mot just den bakgrunden, presenterat en lite annan syn på den kommande lönerörelsen. IF Metalls ordförande Stefan Löfven sade tidigare i veckan till tidningen Dagens Industri att det är ”pay-back time” nu, att det är dags att kompensera dem som stod tillbaka under krisen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oro för följderna av löneökningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig