info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oprövad formolja i Hallandsåsen

Skanska har använt flera tusen liter av en formolja i Hallandsåsen som inte är godkänd för bygget.

Det finns ingen dokumentation på kemikalien och i produktbladen saknas uppgifter om giftighet och ekologisk påverkan.
Enligt Nordvästra Skånes Tidningar har Skanska använt cirka 4 500 liter av formoljan Emuflix sedan i februari. Men miljögranskningsgruppen fick inte vetskap om formoljan förrän i mitten av augusti. En förklaring till missen är att oljan används i samband med liningen där ansvaret är delat mellan Skanska och Banverket.
Skanska har använt samma typ av formolja vid bygget av Öresundsbron där den godkänts miljömässigt. Men enligt Bo Wendt, miljöchef i Båstad, är det stor skillnad på att släppa ut olja i Öresund och i de små bäckarna på Hallandsåsen.
Under sommaren har det dessutom släppts ut starkt basiskt vatten från bygget ut i Stensån. Flera sportfiskare rapporterade om sjuka fiskar. De prover som togs visade på ett pH-värde på elva. De extremt höga värdet försvann efter ett par dagar i samband med ett ihållande regn.
Den troligaste orsaken till det höga pH-värdet är att vattenflödet i ån minskad kraftigt under den torra sommaren. Därför blev koncentrationen av det cement- och kalkblandade vattnet från bygget för hög.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oprövad formolja i Hallandsåsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig