info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd:n om hotet mot plattsättarna: "Problemet blir större och större"

Tidspress och dåligt nyttjad skyddsutrustning sliter ut plattsättarna och dränerar branschen på kompetens. Det skriver Johan Lundin, VD på KGC Verktyg, i en debattartikel. Han vill se en lagstiftning med krav på arbetsskydd.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Säkerheten på arbetsplatserna inom byggbranschen står inför stora utmaningar. Det är ett arbete som sliter på kroppen fysiskt och särskilt i ett arbetsklimat som präglas av stor konkurrens och tids- och prispress för att vinna upphandlingar. Det skapar orimliga tidsramar som i sin tur ger upphov till stress och arbetsskador hos enskilda hantverkare.

Hårdast drabbas de som hamnar sist i ledet av underentreprenörer, där marginalerna är som mest pressade. Den undersökning som vi genomfört visar att mer än hälften inom plattsättarbranschen är osäkra på om de kommer kunna jobba kvar inom branschen till pensionen. Idag lider nästan två tredjedelar av dessa av belastningsskador på grund av sitt yrke.

Två av fem tummar regelbundet på säkerhetsrutiner på grund av tidspress

Kroppen orkar helt enkelt inte. Två av fem tummar regelbundet på säkerhetsrutiner på grund av tidspress. Tre av fem har regelbunden smärta av belastningsskador från sitt jobb på grund av tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

Det är lätt att lägga skulden på den enskilda medarbetaren som slarvar med sin skyddsutrustning och lever med känslan att ”jag ska ju bara…” om en insats. Men tänker man så ofta under en karriär FÅR det konsekvenser. För alla. För när fler tvingas till förtidspension eller väljer att byta bransch så tappar vi så oerhört bred och viktig kompetens i branschen.

I Skyddas rapport uppger sex av tio byggnadsarbetare att de inte använder personlig skyddsutrustning fullt ut. Det är en skrämmande hög siffra. Skyddsutrustning ska vara tvingande. Inte en rekommendation. Särskilt inte i en miljö med risker under tidspress. Men det förebyggande långsiktiga arbetet mot arbetsskador hamnar i skuggan idag av de allvarliga olyckorna med mer direkta konsekvenser.

Vi på KGC verktyg arbetar nära yrkesgruppen plattsättare och har följt denna utveckling under en lång tid. Trots bra lösningar, ergonomiska hjälpmedel och en bred kunskap om hur man ska jobba säkert upplever vi att problemet bara blir större och större. Jag menar därför att det måste till lagstiftning om arbetsskydd för att det ska tas seriöst av alla aktörer. Men, det handlar också om att bistå hantverkarna genom att alla offentliga upphandlingar omfattar minimikrav utöver formalia. De stora företagen måste gå i täten och vara referens för en förändring innan skadorna skenar ytterligare”

 

Johan Lundin
vd på KGC Verktyg
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig