info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Valet handlar om respekt för Byggnads medlemmar”

Vilka som styr Sverige efter valet gör skillnad för medlemmarna i Byggnads, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna i en debattartikel.

Foto: Martin Arvebro, Mostphotos

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Det är dags att ta tillbaka kontrollen över det gemensamma och städa undan fusk och kriminalitet i byggbranschen. Socialdemokraterna går till val på en politik som visar byggarbetarna respekt. Mot oss står ett högerkonservativt block som öppnar dörren på vid gavel för rikare riskkapitalister i välfärden, fler privatiseringar och mer slarv. Vi vet att vårt Sverige kan bättre.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för medlemmarna i Byggnads. De struntar blankt i att vanligt folk måste ha råd att betala hyran och kunna ta bilen även när priserna på mat och drivmedel går upp. Moderaterna vill dessutom sänka a-kassan och försämra sjukförsäkringen. Och gång på gång vänder de Sveriges pensionärer ryggen.

Jag var fly förbannad när jag som Kommunals ordförande tog strid för pensionerna ihop med Byggnads ordförande Johan Lindholm. Det är jag fortfarande. Men jag är också stolt över att Socialdemokraterna drivit igenom ett förslag som ger en miljon pensionärer upp till tusen kronor mer i månaden, trots hårt motstånd från Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson. Vår politik gör skillnad och i augusti kom första utbetalningen. Nu fortsätter vi ta kampen för vanligt folk!

För det första. Vi ska bryta segregationen och vända på varje sten för att knäcka gängen. Vi ska ha tuffare straff och fler poliser. Men det räcker inte. Vi går också till val på att stoppa nyrekryteringen till gängen och vill göra det kriminellt att rekrytera unga. Det behövs fler idrottsledare, tryggare grannskap och tydliga krav på att alla som kan jobba ska jobba. Moderaternas och Sverigedemokraternas utspel ekar tomma– de pratar om hårdare tag men blundar för den segregation som göder brottsligheten.

För det andra. Socialdemokraterna vill se en skola som är bra för barnen – inte ägarna. Vi ska stoppa vinstuttagen och skapa en skola som ger byggnadsarbetarens barn samma goda förutsättningar i livet som bankdirektörens. M och SD tänker helt tvärtom. När det i förra veckan kom fram att friskolemiljardären Peje Emilsson brukar sms:a Ulf Kristersson när han varit ”duktig” var väl ingen direkt förvånad. Det är uppenbart att Moderaterna bryr sig mer om riskkapitalisternas vinster än om barnens skolresultat.

För det tredje. Valet i september handlar om vilket Sverige vi ska leva i. Medlemmarna i Byggnads står i frontlinjen för en nödvändig klimatomställning med stora satsningar på hållbara boenden och nya industrier. För oss socialdemokrater är starka kollektivavtal och bra villkor nyckeln när Sverige ställer om. Vi vill att de regionala skyddsombuden får ökade befogenheter att säkerställa ordning och reda på arbetsmarknaden. Men till och med där sätter sig Sverigedemokraterna sig på tvären – de vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt.

Vilka som styr Sverige efter den 11 september gör skillnad för medlemmarna i Byggnads. Just nu är det mycket jämt i opinionen och jag lovar att göra allt jag kan för att Magdalena Andersson ska bli statsminister, inte i tio månader, utan i tio år. Engagera dig i valrörelsen du med. Tillsammans blir vi ännu starkare!

Tobias Baudin
partisekreterare, Socialdemokraterna
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig