info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Gravid? Då står en hel bransch handfallen"

Okunskapen om graviditet på byggjobbet är stor hos arbetsgivare, fack och skyddsombud. Det anser snickaren Anna Glas som berättar om sina erfarenheter.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

”Grossisterna kan leverera flamsäkra byxor men inte en byxa för gravida. En arbetsgivare kan bolla personalansvar för 100 yrkesarbetare men inte kolla upp vad som gäller för en enda gravid arbetstagare. Vi kan bygga helt otroliga byggnader och har gjort enorma tekniska framsteg i den här branschen men när en byggnadsarbetare blir gravid finns ingen kunskap någonstans. Hur kan det vara så?

Min personalchef förklarade det med att vi ju är så försvinnande få. Jo, men vi existerar. Och vår samt våra fosters hälsa måste väl vara värt att göra lite research och skaffa utrustning för?

Jaha, är du gravid också?

Tidigt i min graviditet diskuterade jag med en person i ledande ställning på mitt företag att jag inte skulle kunna gå hela graviditeten på jobbet. Han svarade att man måste använda sunt förnuft men att om fostret inte rörde sig på en hel dag så fick jag givetvis gå hem. Vi skyddsombud brukar undvika att jobba utifrån sunt förnuft (då det ju skiljer sig individuellt!) och på allvar: ska jag få ledigt när barnet dött? Tack.

Redan innan magen började växa beställde jag byxor. Försökte i alla fall. Det kom en vanlig dambyxa. Jag ringde upp och frågade vad som hänt. ”Jaha, var du gravid också? Jag uppfattade bara att du var kvinna.” Byxan skickades sedan till ett skrädderi i Göteborg, tillbaka kom en byxa utan framfickor, en slapp resår som inte räckte över hela magen och som åkte av om jag försökte gå några steg. Tack.

Olovlig frånvaro

Efter samråd med min barnmorska fick jag min arbetsgivare att stänga av mig från arbetet på grund av riskerna för hörselskador hos fostret. Döm om min förvåning när jag en månad senare fick veta att min första månad hemma registrerats som olovlig frånvaro på grund av att jag inte skickat in något intyg om att jag får pengar från Försäkringskassan.

Kort sagt, arbetsgivaren hade förbjudit mig att arbeta på grund av graviditet och vill ha ett intyg om varför jag är hemma? Enligt Försäkringskassan får de inte göra så. Men olovlig frånvaro luktar uppsägning i min värld så givetvis blev jag stressad.

Stor okunskap

Min historia är inte unik. Okunskapen hos läkare, arbetsgivare, fack och skyddsombuden är stor. Men i slutändan är det ett arbetsgivaransvar, punkt slut. Jag skickade i alla fall ett ex av Byggnads nya gravidfolder till min personalchef. Han tackade så mycket!”

Anna Glas, snickare

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig