info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Bli inte arg på Constantin för att han lever under dåliga villkor"

Ilskan över dumpade löner riktas inte sällan mot gästarbetarna. Så borde det inte vara, tycker anläggningsarbetaren Jens Rundlöf.

Rikta din frustration mot rätt håll, tycker anläggningsarbetaren Jens Rundlöf. Foto: Privat

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

”Det är allmänt känt att det är högtryck i byggbranschen och har varit så en lång tid. 2016 behövdes cirka 40 000 byggnadsarbetare. Urvalet från skolorna är cirka 5 000 per år. Enda chansen att då möta behovet var att ta in arbetskraft från utlandet. I dag är behovet lägre men det saknas fortfarande folk i branschen. Vi har arbetskraft från stora delar av Östeuropa som arbetar i Sverige, det är inget konstigt.

Enligt Byggnadsarbetaren ligger lönerna för en byggnadsarbetare där på runt 40 kronor/timme till skillnad från i Sverige där lägsta lönen i våra avtal ligger på ungefär 165 kronor/timme. På samma sätt som vi svenskar åker till Norge för att tjäna mer pengar åker Östeuropéer utomlands för att tjäna pengar. Inga problem såhär långt.

Sen kommer frågan om dumpade löner, försämrade villkor och skattefusk. Det är känt att byggbranschen har en mörk baksida.

I Sveriges Radios program ”Kluvet land” från 9/5 2019 fick vi följa Constantin, en rumän som inte såg någon framtid i sitt hemland och sökte sig utomlands. Han blev lovad ett vitt jobb och boende i Sverige. Så blev det inte. Constantin fick bo i en lokal tillsammans med tre andra, det var 150 centimeter till tak och de sov på solstolar med en hyra på 1 500 kronor till arbetsgivaren. De fick vänta flera månader på sin lön. Vidare får vi höra hur Constantin blir flyttad till något som mer liknar ett fängelse. Constantin är bara en av flera tusen arbetare i Sverige som upplevt och arbetat under liknande förhållanden.

Frågan är då vem som dumpar våra löner. Är det Constantin själv eller Constantins arbetsgivare? Den fackliga utgångspunkten är kampen mellan arbete och kapital. Vi behöver stå enade som arbetare, oavsett hur vi ser ut, vilket språk vi pratar, vem vi ligger med och vilken gud vi tror på.

Gör vi inte det tappar vi det som en gång gjorde oss så starka. Tanken om att vi tillsammans kan skapa en bättre framtid. Så gå inte med på att ha ett A- och ett B-lag. Bli inte arg på Constantin för att han lever under dåliga villkor. Bli i stället arg på arbetsgivaren som utnyttjar honom.”

Jens Rundlöf
Anläggningsarbetare
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig