info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Omöjligt att tacka nej"

Sjukhusbygget skulle ha drabbats av strejken om den trätt i kraft i dag. Men vid nio slår sig arbetarna ner för rast som vanligt. De var beredda att strejka, men är hoppfulla inför det nya avtalet.

– Jag vart väldigt glatt överraskad igår. Jag vart jätteförvånad, otroligt förvånad, säger lagbasen Mattias Jansson.
Han hade räknat med att strejka i dag, men vi möter honom när han är på väg in genom entrén för ännu en arbetsdag på bygget av Nya Karolinska i Solna. Han kommer raka vägen från en information om det nya kollektivavtalet och han är positiv.
– Jag känner att vi har fått en jättejättestabil grund, säger han.

Arbetsgivarna bildar fond

Byggnads varslade om strejk från tisdagsmorgonen för att man ville skärpa huvudentreprenörens ansvar för villkoren hos underentreprenörerna. Sveriges Byggindustrier, BI, har bestämt avvisat idén att den som inte får lön och andra ersättningar från sin arbetsgivare i stället skulle kunna rikta kraven mot företag högre upp i entreprenadkedjan.
I sista stund enades man på måndagskvällen om en lösning som innebär att arbetsgivarna bildar en fond där arbetare som inte fått ut sina pengar kan få ersättning om ingen annan lösning fungerat. Dessutom får huvudentreprenörerna större skyldighet att redovisa vilka underentreprenörer som finns på bygget. De får också ansvar för att medverka till att lösa tvister mellan Byggnads och underentreprenörer.

”BI kommer hjälpa till att sanera”

– Det största tror jag är att BI kommer hjälpa till att sanera arbetsmarknaden, för man vill inte ideligen betala pengar ur fonden, säger Mattias Jansson.
Han ser inte någon nackdel i att pengarna kommer ifrån BIs fond och inte från den enskilde huvudentreprenören. Han tror att det snarare kan skapa ett bredare tryck, att det blir en ”skamsen situation” att äska pengar från fonden.

”Hade framtstått som idioter om vi tackat nej”

Även hans kollega Stefan Slottensjö blev förvånad när parterna kom överens igår, men är nöjd med vad han sett av resultatet. Han tycker att medlarnas hemställan innehöll allt Byggnads ville ha.
– Det hade varit omöjligt att tacka nej, då hade vi framstått som idioter och bråkstakar, säger han.

Hoppas på effekt på arbetsmiljön

Bo Sundborg och Anders Lund äter frukost inne i boden. De blev inte lika förvånade som Stefan Slottensjö och Mattias Jansson när strejken blåstes av, de säger att de hade räknat med att Byggnads och arbetsgivarna skulle komma överens. De och deras Skanskakollegor i boden kan ännu inte detaljerna i överenskommelsen, men är lite avvaktande positiva.
Bo Sundborg konstaterar att man inte kan nå fram till allt i en förhandling.
– Man får vara nöjd om man får 90 procent. Det kanske kan vara början på något.
De hoppas att det nya avtalet också ska påverka arbetsmiljön i branschen, att den förbättras då oseriösa företag sorteras bort.
– De billiga firmorna skiter ju i arbetsmiljön, säger Stefan Slottensjö.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Omöjligt att tacka nej"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig