info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olyckor minskar på byggjobb

Olyckorna har minskat i byggbranschen. Dessutom minskar arbetssjukdomarna. Det visar ny statistik från BCA, Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd.

Förra året hände 1 617 olyckor i byggbranschen, som anmäldes till försäkringskassan. Enligt Sveriges Byggindustrier är det, det lägsta olyckstalet någonsin. Antalet olyckor per 1 000 sysselsatta sjönk till 13, 3 procent. Det innebär en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

– Minskningen av antalet arbetsolyckor är resultatet av ett intensivt säkerhetsarbete i våra medlemsföretag, säger Åke Johnson, arbetsmiljöansvarig på Sveriges Byggindustrier (BI).
Samtidigt tycker han att det är ett problem att det fortfarande finns många arbetsskador och långa sjukskrivningar. Branschen kommer därför också, enligt honom, fortsättningsvis att jobba hårt med arbetsmiljöfrågorna. Statistiken omfattar anställda inom bygg- och anläggning. Byggnadsarbetare i till exempel branscher som vvs och glas finns inte med här.

De vanligaste olyckorna är: fallolyckor, plötslig överbelastning, skador från maskiner och verktyg, samt hanteringsskador.
Också arbetssjukdomarna gick ner i byggbranschen förra året. År 2004 registrerades 903 nya fall. Det är 19 procent färre än året innan. Den största gruppen bland arbetssjukdomar är belastningssjukdomar.
Som ett konkret exempel på arbetsmiljöarbetet nämner Åke Johnson, ett friskvårdsprojekt i branschen som heter Aktiv Byggare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olyckor minskar på byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig