info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oklart vilken lön som ska gälla Ivan

Om kollektivavtalet har olika lönenivåer efter kompetens gäller detta även personer som söker arbetstillstånd. Det uppger Migrationsverket. Byggnads har hävdat att full lön ska gälla.

Robert Kollberg, enhetschef gällande arbetstillstånd på Migrationsverket i Stockholm, säger att yrkeskompetens i sig inte är något krav för arbetstillstånd.
– Det är ju de företag som anställer som väljer vem de tar in och det är ju de som avgör vad personen ska ha för kvalifikationer, säger han.
Om det finns olika lönenivåer i kollektivavtalet, utifrån yrkesbevis och erfarenhet, ska man titta på den nivå som är relevant för den sökande personen, konstaterar han.

Ivan hotas av utvisning

Robert Kollbergs resonemang stämmer inte med det som Byggnads fört gällande Ivan Stefurak, som nekats arbetstillstånd.
Vi har tidigare berättat att Ivan Stefurak var övertygad om att han tjänat tillräckligt under sina fyra år som isoleringsmontör i Sverige. Han utgår då från byggavtalets regler om att den som saknar yrkesbevis tjänar 88 procent av full lön. Han uppger att det är den nivå han legat på. Men när han i år sökte permanent tillstånd fick han avslag från Migrationsverket, med motivet att lönen inte varit kollektivavtalsenlig.

Läs mer: Ivan kan utvisas för sin lön

Exakt hur Migrationsverket räknat syns inte i beslutet, men Ivan Stefurak tror att de utgått från en full lön. Därför vände han sig till Byggnads och väntade sig hjälp med att förtydliga reglerna om 88 procent. Men Byggnads besked var att han ska ha full lön.

”Krävs yrkeskompetens”

Tomas Kullberg, enhetschef på Byggnads Stockholm-Gotland, har sagt till Byggnadsarbetaren att det måste finnas yrkeskompetens om det ska vara motiverat att ta in en person från utanför EU. Han menar att regelverket utgår från det oavsett yrkesbevis och att arbetaren därmed ska ha full lön.
– Jag tycker det är rimligt. För att ta hit folk som kommer hit och jobbar är det rimligt att man besitter en kompetens som branschen behöver.
– Bolaget hävdar att han inte har yrkesbevis. Nej, det kanske han inte har, men de har tagit in honom med den yrkeskompetensen, säger Tomas Kullberg om Ivan Stefurak.
Men nu uppger alltså Robert Kollberg på Migrationsverket att det inte finns något krav på yrkeskompetens för att kunna få arbetstillstånd.

Har överklagat

Konflikten om när nivån på 88 procent är relevant för utländsk arbetskraft är inte ny. Facket har upplevt att arbetsgivare använt regeln för att slippa betala yrkesmän full lön. I september ska Arbetsdomstolens avgöra en tvist om irländska arbetare som jobbat för 88 procent av lönen. Byggnads hävdar att de är yrkesmän och därför skulle haft fullt betalt.
Ivan Stefurak är frågande inför att det han ser i avtalet inte skulle gälla honom. Han tycker heller inte det är rimligt att personer som vare sig kan språket eller har kompetens enligt svensk standard ska förväntas få full lön från början. Hans ärende har överklagats.


BAKGRUND

Det finns sedan tidigare en infekterad diskussion om vilken bygglön som ska krävas för arbetstillstånd. Byggnads lämnar löneuppgifter inför Migrationsverkets beslut, det finns olika syn på vilken nivå dessa uppgifter ska ligga på:
BYGGNADS uppger genomsnittlig yrkesarbetarlön.
SVERIGES BYGGINDUSTRIER har hävdat att facket borde uppge avtalets grundlön, som är betydligt lägre än snittlönen.
MIGRATIONSVERKETS expert Fredrik Martinsson sa förra året till Byggnadsarbetaren att avtalets lägsta acceptabla nivå ska uppges, men att det är oklart vilken detta är i byggavtalet. Han sa att grundlönen, som betalas ut till exempel vid permissioner, är en för låg nivå men att det heller inte är snittlönen lagstiftaren varit ute efter. Robert Kollberg på Migrationsverket säger nu att osäkerheten ännu är densamma, men att man tittar på frågan och att det förhoppningsvis ska komma ett förtydligande.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oklart vilken lön som ska gälla Ivan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig