info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökat stöd till alla med åtgärdsjobb

A-kassan kommer enligt vårbudgeten att höjas den 7 september i år. Det innebär att även de som är sysselsatta genom aktivitetsstöd får högre ersättning.

Aktivitetsstöd får alla som har ett arbete genom något arbetsmarknadspolitiskt program. Jobbet fixas av Arbetsförmedlingen och sedan är det Försäkringskassan som betalar ut pengarna. Hur mycket bestäms av hur hög a-kassan är. I september kommer taket i a-kassan att höjas till 25 000 kronor. Tidigare låg nivån på 18 700 kronor per månad.
– Hhöjningen av a-kassan kommer att leda till högre ersättning för de med aktivitetsstöd, säger Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads a-kassa.

Flera tusenlappar i månaden

Konkret innebär detta för alla byggnadsarbetare med åtgärdsarbete att nettolönen kommer stiga med drygt 3 000 kronor per månad. De allra flesta byggnadsarbetare som har aktivitetsstöd kommer enligt Roal Nilssen kunna tillgodoräkna sig hela höjningen.
– Byggnadsarbetare tjänar ofta mer än 25 000 kronor i månaden, säger Roal Nilssen.
Regeringens förslag i vårbudgeten innebär att nettolönen för byggnadsarbetare som går på a-kassa eller har ett åtgärdsjobb från och med i september i år kommer att hamna på cirka 14 000 kronor per månad.
Enligt Arbetsförmedlingens siffror för mars var 2 996 byggnadsarbetare sysselsatta genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder under månaden. Totalt hade cirka 85 000 personer aktivitetsstöd under mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökat stöd till alla med åtgärdsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig