info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Okänd regel kan ge dig a-kassa

Får du indragen sjukpenning? Be din arbetsgivare om tjänstledighet. Det kan ge dig rätt till a-kassa. Du som har anställningen kvar och är tjänstledig för att du inte kan återgå till ditt arbete, kan ha rätt till arbetslöshetsersättning enligt ändrade regler.

Även om sjukpenningen dras in behöver inte en byggnadsarbetare bli uppsagd för att få rätt till a-kassa. Det räcker att arbetaren är tjänstledig för att få vara berättigad till arbetslöshetsersättning. Detta ändrades vid årsskiftet, men många känner inte till de nya reglerna.
Nya, hårdare regler i den nya sjukförsäkringen gör att sjukskrivna, däribland byggnadsarbetare, riskerar att förlora sjukpenningen efter ett halvår.

Efter de första tre månaderna av sjukskrivningen ska Försäkringskassan pröva om den sjuke kan gå tillbaka till ett arbete hos sin gamla arbetsgivare, antingen som byggnadsarbetare eller i något annat arbete inom företaget. Om den sjuke efter ett halvår fortfarande inte kan jobba hos sin gamla arbetsgivare prövar kassan om han kan ta ett annat jobb någonstans på hela den reguljära arbetsmarknaden, inte bara i byggbranschen.

Detta har lett till att många blir av med sjukpenningen eftersom Försäkringskassan bedömer att de kan ta andra jobb än byggjobb. Då återstår i många fall a-kassa för att få möjlighet att försörja sig.
Men en komplikation var att tidigare, före årsskiftet, att man var tvungen att bli uppsagd av arbetsgivaren för att få ha rätt till arbetslöshetsersättning.
– Men det måste man inte längre. Det räcker att man får tjänstledigt. Men tyvärr känner många inte till de nya reglerna, säger Magnus Furbring på Byggnads försäkringsenhet.

Han råder de som är i denna situation att begära tjänstledighet, eftersom det är bättre att ha sin anställning kvar och han uppmanar de som riskerar indragen sjukpenning att vända sig till sin lokala avdelning.
För att man ska ha kunna få rätt till arbetslöshetsersättning måste den sökande till a-kassan lämna de beslut från Försäkringskassan som innebär att man måste söka arbete på hela arbetsmarknaden. Rätten till ersättning prövas sedan av arbetslöshetskassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Okänd regel kan ge dig a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig