info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökad trygghet för utsända

Goda nyheter för gränslösa byggnadsarbetare. Regeringens utredare vill att de som sänds utomlands för att jobba ska få bättre tillgång till trygghetssystemen.

Globaliseringen lett till att allt mer internationell arbetsmarknad. Men socialförsäkringssystemen är i högsta grad nationella. Hur kan regelverket anpassas för att de som jobbar utomlands inte ska trilla mellan trygghetssystemens stolar? Sommaren 2014 tillsattes en offentlig utredning för att titta närmare på just den frågan. I går överlämnades den till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
‒ Välfärden och trygghetssystemen ska finnas där när vi behöver dem. I takt med att allt fler bor och arbetar i flera olika länder under sin livstid så krävs det helt enkelt att systemen hänger med i den utvecklingen, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Svenskar återvänder från Norgejobb

Om regeringens utredare får som den vill, kommer byggnadsarbetare som är utsända få utökad tillgång till trygghetssystemen. Utredaren föreslår att tiden som utsänd utomlands, ska räknas som arbete i Sverige, i upp till tre år. Därmed skulle tiden förlängas från dagens ett år till totalt tre år.
Men även utländska byggnadsarbetare som jobbar i Sverige har anledning att hoppas att regeringen tar till sig utredarens synpunkter. Ett av förslagen är att det ska bli lättare för enskilda individer, att efter en viss tid i Sverige, få prövat om de omfattas av de svenska socialförsäkringarna, och få ett särskilt intyg som styrker detta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökad trygghet för utsända

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig