info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Oavsett dom är Laval en motgång”

I morgon dömer Arbetsdomstolen i Lavalmålet. Domstolen ska ta ställning till om Byggnads och Elektrikerförbundet ska betala skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval för blockaden 2004. I en debattartikel i Dagens Nyheter menar flera fackförbund, däribland Byggnads, att Laval är en stor motgång för löntagarna, oavsett hur det går i Arbetsdomstolen.

I artikeln skriver författarna, däribland Byggnads ordförande Hans Tilly, att nyliberala politiker och ledarskribenter har kritiserat Byggnads ”kamp för de utländska byggnadsarbetarna i Vaxholm”. Fackförbundsledarna menar att Lavalkonflikten handlade om en kamp för ”människors lika värde”.

Som en reaktion på Lavaldomen och regeringens lagförslag, som är en anpassning av den svenska modellen efter EG-domstolens dom i fallet 2007, föreslår de sex förbundsordförandena tre åtgärder:

Det första är att ställa krav vid offentliga upphandlingar så att de inte leder till dumpade löner, och att upphandlaren ska kunna kräva kollektivavtalsenliga villkor, (byggföretaget Laval un Partneri fick erbjudandet att bygga en skola i Vaxholm av kommunen).

Det andra är att driva kravet på ett socialt protokoll i EU. Syftet är att strejkrätten ska väga lika tungt som den fria rörligheten av varor och tjänster.

Att via EU arbeta för att stärka arbetarnas rättigheter. Det vill man göra genom att med utstationeringsdirektivet och upphandlingsdirektivet stärka fackets möjligheter att försvara arbetares rättigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Oavsett dom är Laval en motgång”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig