info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Oacceptabelt att dödsolyckor sker"

Klockan tolv slutade slamret på många byggarbetsplatser och byggnadsarbetare samlades för att hedra arbetskamrater som dött på jobbet. -Det är oacceptabelt med dödsolyckorna, säger skyddsombudet Per-Erik Eriksson.

På arbetsplatsen kvarteret Sjögången i Karlstad, avbröts arbetet för en tyst minut klockan tolv. Ett 60-tal byggnadsarbetare hade då samlats för att hedra dem som dödats på jobbet.
– Det känns bra att alla sluter upp för det är oacceptabelt att det sker dödsolyckor överhuvudtaget på arbetsplatserna. Under den tysta minuten tänkte jag på min familj och familjerna där de förlorat en anhörig, säger skyddsombudet Per-Erik Eriksson.
Han tycker att det blev en bra manifestation.
-Det gör att man tänker till lite extra. Vi påminner varandra om att vi måste komma hem levande från jobbet. Det är inte meningen att man ska behöva sätta livet till för att det ska gå att bygga lite billigare. Samtidigt är det viktigt att byggnadsarbetarna själva hela tiden arbetar säkert, säger han.
Han tror det behövs förbättringar både bland arbetsledning och byggnadsarbetare för att minska dödsfallen. Att det krävs både information och att säkerhetstänkandet nöts in.

Bra med uppmärksamhet

Lagbasen Sören Arnqvist tycker det är bra att dödsolyckorna uppmärksammades.
– De behöver bli ett samtalsämne också ute i samhället. Tidigare har media knappt uppmärksammat frågan. Det är skillnad om till exempel en polis dör. Men det är viktigt att dödsolyckorna tas upp och diskuteras både bland allmänheten och bland oss byggnadsarbetare, säger han.
Onsdagens manifestation var ett samarbete mellan Byggnads och IF Metall och den tysta minuten var ett sätt att hedra de arbetare som dött i arbetsplatsolyckor.
Tony Kyrk, regionalt skyddsombud i Byggnads, inledde samlingen på Skanskas arbetsplats i Karlstad och tog bland annat upp det faktum att ungefär en byggnadsarbetare dör i månaden. Det visar statistik över flera års tid.

Två dödsolyckor i Stockholm

Hittills i år har Byggnadsarbetaren rapporterat om fyra dödsolyckor i byggverksamhet. Två av dem har hänt i Stockholm. En person omkom då en borrigg välte och en person dödades när ett trapphus rasade.
För Mikael Mattsson som är lagbas på JMs arbetsplats kändes manifestationen mer angelägen än någonsin.
-Olyckan där trapphuset rasade hände bara cirka 500 meter från vår arbetsplats. Att det hänt två dödsolyckor geografiskt så nära gör att det känns som att det kommer närmare inpå, säger han.
På hans arbetsplats, en JM-arbetsplats i Frösunda, samlades ett 40-tal byggnadsarbetare till den tysta minuten. Byggnads andre förbundsordförande Johan Lindholm höll en kort inledning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Oacceptabelt att dödsolyckor sker"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig