info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt krypbygge upptäckt i Skåne

Ännu ett krypbygge har upptäckts i Skåne.

På Lantbruksuniversitetets bygge i Alnarp har ett tiotal byggare och elektriker jobbat i flera veckor med en takhöjd på bara 160 centimeter.
Det hela uppdagades när ett skyddsombud slog larm till yrkesinspektionen i Malmö i tisdags. Men det var inte mycket man kunde göra därifrån.
– Det var för sent att stoppa bygget. 90 procent av arbetet i utrymmet var redan klart, säger Anders Brännström som är den yrkesinspektör som besökt bygget.
Vad han gjort är att han lagt ett krav på att de som arbetar i utrymmet bara får göra det en timme i taget. Därefter måste de ta rast eller arbeta på ett annat ställe. Problemet är bara att byggjobbarna inte tar rasten eftersom bygget är ett ackordsbygge.
– Det är olyckligt att det är ackord på ett sådant bygge. För arbetarna blir det en avvägning mellan förtjänst och hälsa. Det är klart olämpligt, säger Anders Brännström.
Anders Brännström har också skickat ett brev till byggherren Akademikerhus där han kräver att detta aldrig upprepas.
Bygget av Lantbruksuniversitetet är enligt Anders Brännström så stort att Akademikerhus egentligen skulle ha gjort en förhandsanmälan på det. En sådan har dock aldrig gjorts. Hade yrkesinspektionen fått in förhandsanmälan hade bygget kanske kunnat stoppas.
I senaste numret av Byggnadsarbetaren skrev vi om ett bygge i Helsingborg där arbetarna tvingades armera under en takhöjd på som lägst 28 centimeter.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt krypbygge upptäckt i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig