info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt avtal inom bemanning

LO kom idag överens med Bemanningsföretagen om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda. Den lägre garantilönen höjs med tre procent.

Avtalet, som är ettårigt, innebär att den lägre garantilönen höjs med tre procent – alltså den lön som den bemanningsanställde får när personen inte är ute på uppdrag. Enligt avtalet gäller kundföretagets villkor, alltså exempelvis byggavtalets villkor, till stor del när man är uthyrd. Då ska man ha samma lön som kundföretagets egna anställda.

Arbetsgrupp

När det gäller frågan om garantilön och tillgänglighetstid – det vill säga den tid den anställde inte är utbokad men ska vara tillgänglig för snabba uppdrag – har parterna enats om att tillsätta en särskild arbetsgrupp för att utreda problematiken. Syftet är att frågan ska regleras i nästa avtalsförhandling, år 2016.

Bemanningsavtal vanligt inom bygg

Bemanningsbranschen inom bygg har vuxit snabbt under de senaste tio åren. Bemanningsföretag kan ha två olika kollektivavtal; antingen Byggnads avtal, eller LO:s bemanningsavtal. LO:s bemanningsavtal är vanligast bland företag som hyr ut byggjobbare. Totalt inom hela LO-området, berörs cirka 30 000 anställda av det nya avtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt avtal inom bemanning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig